Helsinki ottaa jälleen käyttöön uuden laitteen lumen sulattamiseksi

Uusi lunta sulattava ja puhdistava laite otetaan käyttöön Helsingin Jätkäsaaressa.

Vanhaan merikonttiin rakennetulle laitteelle on varattu paikka Helsingin Saukonlaiturissa huhtikuun loppuun saakka.

28.2. 14:15

Helsingin kaupunki ottaa käyttöön uuden lumensulatus- ja puhdistuslaitteen vähentääkseen päästöjä.

Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara ottaa laitteen käyttöön Jätkäsaaressa.

Meriveden lämpöä ja etenkin veden virtausta hyödyntävä laite käsittelee parhaimmillaan lähes 15 tonnia tai 1–2 lumikuormaa tunnissa, mikä kaupungin tiedotteen mukaan vähentää lumenkuljetuksia ja niistä johtuvia päästöjä merkittävästi.

Lunta sulattava vesi pumpataan betoniponttonien päälle rakennettuun laitteistoon suoraan merestä. Laite puhdistaa lumesta vaiheittain roskat, sepelin, hiekan ja muovin, jotka otetaan talteen. Lopulta puhdistettu vesi johdetaan takaisin mereen.

Laitteesta odotetaan ratkaisua kaupunkia jo vuosia piinanneeseen lumiongelmaan, ilmenee kaupungin tiedotteesta. Tällä hetkellä lunta joudutaan edelleen sekä ajamaan lumenkaatopaikoille että kaatamaan suoraan mereen. Myös lumenkaatopaikoilta lumien sulamisvedet laskevat mereen.

Kaupungin Staran kaupunkitekniikan arvion mukaan noin kymmenen uudenlaista laitetta ratkaisisi tehokkaasti kaupungin lumikysymyksen. Se lyhentäisi lumenkuljetusmatkoja sekä vähentäisi kuljetusten aiheuttamia melu- ja pakokaasuhaittoja.

Aiemmin Staran samankaltaisissa kokeiluissa lunta on sulatettu meriveden lisäksi puhdistetulla jätevedellä. Viime vuoden testilaitteella lunta sulatettiin jopa miinusasteista merivettä hyödyntäen.

Lumen kaatamista mereen on perusteltu sillä, että kantakaupungissa ei ole tilaa lumen säilytykselle. Lumensulatus- ja puhdistuskoneen lisäksi kaupunki on hiljattain ottanut käyttöön tiivistävän lumilingon sekä mereen lumen mukana päätyneen roskan leviämisen estävän kuplaverhon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat