Jalkapatikkaan siirtyneet valtasivat sillan Helsingissä – Lakkovahti puolusti ”pitkää päivää” tekeviä kuljettajia

Bussiliikenteen laaja lakko ajoi työmatkalaisia jalkapatikkaan keskiviikkoaamuna Helsingissä. HSL:n Reittiopas päivitti osan busseista väärin.

Vasemmalla jalankulkijoita Laajasalon sillalla. Oikealla Tiia Byman bussipysäkillä Roihuvuoressa.

1.3. 8:00 | Päivitetty 1.3. 19:52

Linja-autoalan työtaistelu on vaikeuttanut aamun työmatkaliikennettä pääkaupunkiseudulla.

Suurin osa bussivuoroista on peruttu ja ihmiset ovat Helsingissä joutuneet jalkapatikkaan päästäkseen esimerkiksi lähimmälle metroasemalle.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on kehottanut matkustajia varautumaan siihen, että useimmat bussilinjat ja -vuorot jäävät ajamatta.

HSL on kertonut pyrkivänsä päivittämään Reittiopas-sovellukseensa bussilinjat, jotka kulkevat lakon aikana ja että opas tarjoaisi reittiehdotuksia sen mukaan.

HSL:n järjestelmissä on kuitenkin keskiviikkona ollut haasteita ja kaikki perutut vuorot eivät ole päivittyneet näkyviin Reittioppaaseen, kertoo HSL:n viestinnän asiantuntija Tapio Tolmunen.

Näin ollen ihmiset eivät voi nyt varmuudella tietää, ovatko Reittioppaan tiedot ajantasaisia. Tilanne jatkuu Tolmusen mukaan odotettavasti samanlaisena ainakin tämän päivän ajan.

Keskiviikkona jää Tolmusen mukaan ajamatta runsaasti bussivuoroja. Hänen mukaansa arviolta kolmannes lakon piirissä olevien yhtiöiden busseista on liikenteessä.

Tolmusen mukaan vaikein tilanne on Vantaalla ja Helsingin Laajasalossa, joissa bussiliikennettä on hyvin vähän tai ei lähes ollenkaan.

”Toisaalta kokemuksemme mukaan bussipysäkeillä tai terminaaleissa ei ole hirvittäviä ihmismassoja odottamassa bussia. Eli ehkä lakkoviestintä on mennyt perille ja moni on jäänyt etätöihin tai käyttänyt kiskoliikennettä.”

Ilmalan varikolla lakkovahdin tehtävissä seisoi aamupäivästä AKT:n pääluottamusmies Kai Mäkinen. Ilmalasta lähtevät Helsingin Bussiliikenne Oy:n bussit.

Lakkovahti ja ATK:n pääluottamusmies Kai Mäkinen Ilmalan varikolla.

”Meitä on ollut täällä noin 30 aamukolmesta lähtien. Kävimme kiertämässä muitakin varikkoja. Hyvin pitää”, Mäkinen sanoo lakkotilanteesta.

”Muutamia kuljettajia on lähtenyt työvuoroon, mutta sille ei voi mitään. Kerromme heille asiallisesti, mikä on tilanne. Lakko tuli yllätyksenä myös joillekin kuljettajille, vaikka tiedotettu on.”

Mäkinen on entinen bussinkuljettaja 1980-luvulta alkaen ja hän on toiminut pääluottamusmiehenä 2014 alkaen.

Hänen mukaan kuljettajien nykyisiä palkkoja on liioiteltu julkisuudessa.

”Palkat on katsottu niiden osalta, jota tekevät paljon viikonloppua ja ylitöitä, niin se vääristää. Normaalityövuoroilla tämä ei ole mitään herkkua, kuljettajat tekevät pitkää päivää. ”

Kuljettajan työvuoron sidonnaisuusaika eli kokonaiskesto siirtymisineen ja taukoineen on jopa 11,5 tuntia, Mäkinen sanoo.

“Kyse on nyt meidän työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta”, hän sanoo neuvotteluista.

Laajasaloon töihin matkalla ollut Tiia Byman odotti keskiviikkoaamuna Roihuvuoressa linjan 802 lähibussia.

Päiväkodissa työskentelevä Byman kertoi myöhästyvänsä linja-autolakon vuoksi töistä noin tunnin. Lisäksi hän kertoi joutuvansa lähtemään myös töistä pois etuajassa, jotta ehtii iltapäivän viimeiseen bussiin.

Tiia Byman odotti lähibussia keskiviikkoaamuna Roihuvuoressa.

Byman kertoi HS:lle, että taksimatkaan olisi kulunut rahaa lähes saman verran, mitä hän tienaa töissä tänään. Bymanin mukaan työnantajan suunnalta ei tullut painostusta saapua töihin taksilla omakustanteisesti, joten hän odotti keskiviikkoaamuna bussia.

Laajasalon ja Kruunuvuoren alueella oli keskiviikkoaamuna paljon kävelijöitä liikkeellä. Laajasalon sillalla kulki runsaasti kävelijöitä Yliskylän suunnasta Herttoniemen metroasemalle. Matkaa on reilu kaksi kilometriä.

Normaalisti Laajasalosta tulee useampi bussi Herttoniemeen.

“Nyt joutuu kävelemään Herttoniemeen, tai saa kävellä”, Mikko Kaartinen sanoo hyväntuulisena.

Eemeli Schemeikka tulee myös Yliskylästä.

“Parikymmentä minuuttia aiemmin piti lähteä, jotta ehtii kävellä rauhassa.”

Eemeli Schemeikka käveli Laajasalon sillalla kohti Herttoniemen metroasemaa.

Aiemmin aamuseitsemän aikaan Siilitien metroasemalle saapui ihmisiä autokyydeillä. Laila Alisalo tuli Vantaan Kuninkaanmäestä.

“Ei sieltä pääse mitenkään. Toivottavasti lakko ei kestä kauaa,”, hän sanoo.

Metroaseman yhteydessä on bussipysäkki, joten tavallisesti ihmiset saapuvat metrolle linjalla 79. Siilitie on myös suosittu liityntäpysäköintikohde, ja tälläkin kertaa autopaikat olivat täynnä.

Minna Lähdesmäki oli odottanut bussia 40 minuuttia Latokartanossa. Hän oli matkalla töihin Mellunmäkeen.

”Joudun kiertämään ilmeisesti Sörnäisten kautta. Olen koettanut katsoa Reittioppaasta vaihtoehtoja, mutta tämä on todella epäselvää. Ilmeisesti runkolinjatkaan eivät kulje. Kävelläkin voisi, mutta minulla on polvivaivaa. ”

Työmatkalaiset odottavat bussia, joka jäi tulematta, Helsingin Viikissä.

Lakon piirissä ovat muun muassa Helsingin Bussiliikenne Oy, Nobina Oy, Oy Pohjolan Liikenne Ab ja Savonlinja Oy, joiden liikennöimät linjat kattavat yli 90 prosenttia HSL:n alueen bussiliikenteestä. Osa vuoroista pyritään ajamaan esimiesvoimin.

Helsingin Bussiliikenteen toimitusjohtaja Mika Seppäsen mukaan liikenteeseen saatiin keskiviikkona 40 bussia normaalista 300:sta, eli vain noin 13 prosenttia.

Bussit ajavat linjoilla 400, 550, 560, 570 ja 600. Lisäksi osalla muista linjoista on yksittäisiä lähtöjä.

Nobina Oy:n liikennejohtaja Mårten Winqvistin mukaan liikenteeseen on saatu keskiviikkoaamuna vajaat sata autoa, mikä vastaa noin neljäsosaa normaalista määrästä.

Hänen mukaansa liikenteessä on priorisoitu runkolinjoja, kuten 20, 30, 40 ja 200.

”Siellä ainakin autot liikkuvat, mutta varmasti puuttuu paljonkin vuoroja välistä.”

Pohjolan Liikenteen liikennejohtaja Johan Nykvist taas arvioi, että töihin on saapunut noin 15 prosenttia työntekijöistä. Bussivuoroja pystytään näin ollen ajamaan myös vain reilu kymmenesosa normaalista.

Yhtiö ole lähtenyt priorisoimaan tiettyjä linjoja, vaan kuljettajat ajavat niitä reittejä, jotka heille oli muutenkin merkitty.

Loppupäivä on Nykvistin mukaan vielä ”yhtä isoa kysymysmerkkiä”.

”Emme tiedä ollenkaan, ketkä tulevat iltavuoroon töihin ja ketkä eivät.”

Linja-autoalan lakko vaikutti myös muuhun joukkoliikenteeseen. Esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen raitiovaunupysäkillä Töölössä oli aamulla odottamassa tavallista enemmän ihmisiä.

Keskiviikkona aamuyöllä alkanut lakko jatkuu tämän hetkisen tiedon mukaan perjantaihin 10.3. saakka.

Metro, raitiovaunut sekä lähijunat kulkevat tämän viikon ajan pääpiirteissään normaalisti. Lisää kapasiteettia niille ei ole luvassa. Vuoronvaihto- ja ylityökielto saattavat vaikuttaa yksittäisiin vuoroihin junaliikenteessä.

VR:n viestinnästä kerrottiin keskiviikkona aamupäivällä, että linja-autoalan lakko ei ole näkynyt junaliikenteessä merkittävästi. Esimerkiksi lähijunavuoroja tai junanvaunujen määrää ei ole lakon takia lisätty.

Myös raideliikenteessä on lakkouhka. Mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun, juna-, metro-, ja raitioliikenne pysähtyy maanantaina 6.3. viiden päivän ajaksi.

HS-työryhmä: Milla Palkoaho, Anna-Maija Lippu, Karla Karasti, Roosa Welling

Oikaisu 1.3. kello 15.25: Aiemmin jutussa puhuttiin, että raideliikenteen lakkouhka koskisi vain junaliikennettä. Lakkouhka koskee myös metro- ja raitioliikennettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat