Luonto vei voiton kerrostaloista Helsingin Vuosaaressa toistaiseksi

Asuntoja ei pidä rakentaa arvokkaalle luontoalueelle kauas joukkoliikenneyhteyksistä, päätti Helsingin kaupunkiympäristölautakunta.

Havainnekuva Ramsinrantaan suunnitelluista kerrostaloista.

1.3. 12:19

Kerrostalojen rakentamiseen Ramsinrantaan Helsingin Vuosaaressa otettiin aikalisä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa. Helsingin poliitikot palauttivat jo toisen kerran uudelleen valmisteluun alueen kaavan.

Kaava olisi mahdollistanut seitsemän kerrostalon rakentamisen merenrantaan noin 300 asukkaalle.

Lue lisää: Helsinki kaavailee uusia kerros­taloja merenrantaan Vuosaaressa

Tämä oli jo toinen kerta, kun kaupunkiympäristölautakunta päätyi samaan ratkaisuun. Edellisen kerran lautakunta palautti kaavan takaisin valmisteluun syksyllä 2021.

Palautusehdotus hyväksyttiin äänin 6–5. Kaksi äänesti tyhjää. Palauttamista puolsivat vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp.

Kokoomus ja Rkp vastustivat.

Lautakunta viittasi päätöksessään Helsingin uuden strategian kirjaukseen siitä, että kaupungin arvokkaimmille luontoalueille ei osoiteta rakentamista.

Päätöksen mukaan myöhemmin arvioidaan onko asemakaavaa mahdollista toteuttaa ja jos on niin missä laajuudessa.

Tehtyjen luontoselvitysten mukaan kaava-alueen metsä on arvokas ja Vuosaaren metsistä jonkin verran keskiarvoa arvokkaampi.

Lautakunta myös katsoi, että kaava-alue sijaitsee etäällä joukkoliikenteestä: matkaa runkobussilinjalle on vajaa kilometri ja metrolle puolisentoista kilometriä.

Alueen sijainti ja luontoarvot tekevät kaavasta lautakunnan mielestä epätavanomaisen Helsingin uusien kaavahankkeiden joukossa, eikä se ole siten kaupunkistrategian hengen mukainen, lautakunta totesi päätöksessään.

”Uusien asuntojen tulee sijaita mahdollisimman lähellä sujuvia liikkumisyhteyksiä, jotta tavoitteet kestävästä kaupungista toteutuvat.”

Lautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Anni Sinnemäki kommentoi päätöstä tuoreeltaan Instagram-tilillään.

”Uusien asuntojen tulee sijaita mahdollisimman lähellä sujuvia liikkumisyhteyksiä, jotta tavoitteet kestävästä kaupungista toteutuvat. Laajalle yhtenäiselle viheralueelle kauas joukkoliikenteestä levittäytyvä rakentaminen ei näitä tavoitteita toteuta.”

Sinnemäen mukaan Ramsinrannan rakentamisen vaikutukset Vuosaaren segregaatiokehityksen kääntämiseen olisivat vähäiset.

”Ramsinniementien alue jäisi kuitenkin toteutuessaan sekä melko pieneksi että koko Meri-Rastilan viimeiseksi nurkaksi, jonka vaikutus asuinalueen kehittämiseen on väistämättä paljon heikompi kuin Meri-Rastilan ytimeen, lähemmäs metroasemaa tehtävät tasapainottavat muutokset.”

Kokoomuksen Risto Rautava ja Atte Kaleva jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Heidän mielestään kaavan saattaminen eteenpäin olisi ollut tärkeää, koska kaavaratkaisulla Meri-Rastilan tuntumaan olisi saatu poikkeuksellisen vetovoimaisia merenranta-asuntoja samalla, kun alueen virkistysalueita olisi parannettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat