Keskiviikkona alkanut linja-autoalan lakko on vaikuttanut etenkin niihin helsinkiläisiin, jotka asuvat kaukana metro-, juna- tai raitiotielinjoista ja käyttävät kulkemiseen pääasiassa bussia.
Viikinmäkeen hiljattain muuttanut Minna Mäkelä pääsee yleensä suoralla bussiyhteydellä työpaikalleen Meilahden Naistenklinikalle.
Keskiviikkoaamuna hän joutui kuitenkin ensin kävelemään kolme kilometriä Arabiaan ja tämän jälkeen käyttämään kahta eri ratikkaa päästäkseen töihin.
Normaalisti työmatkaan kuluu noin 40 minuuttia, mutta tänään matkaan piti varata lähes 45 minuuttia ylimääräistä aikaa.
”Ei sinänsä haitannut kävellä, kun oli niin kaunis ilma ja ehti ihmetellä uuden asuinalueen maisemia. Olen kuitenkin leikkaussalissa töissä, joten sieltä ei passaisi myöhästyä”, Mäkelä kertoo.
Kimppakyytiä hän ei ole onnistunut järjestämään, mutta apostolinkyytikin on vaihtoehto. Matkaa Mäkelälle kertyy kävellen töihin noin seitsemän kilometriä.
”Jos ratikatkin vielä menisivät lakkoon, niin sitten täytyy varmaan kävellä. Pitäisi vain varata rutkasti aikaa ja lähteä reippailemaan”, hän toteaa.
Viikin lisäksi bussilakon alkaessa julkiset kulkuyhteydet ovat hankaloituneen lukuisissa kaupunginosissa. Osa asuinalueista sijaitsee hieman etäämmällä raideliikenteestä, ja joukkoliikenne nojaa pitkälti bussiliikenteeseen.
Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Laajasalo, Pakila, Konala ja Maunula Helsingissä. Myös esimerkiksi Roihuvuoresta kuljetaan usein metroasemalla bussilla. Samoin osa Suutarilasta, Siltamäki ja Töyrynummi sijaitsevat hieman etäällä juna-asemasta.
Näiltä alueilta moni kulkee bussilla joko määränpäähänsä tai lähimmälle juna- tai metroasemalle.
Vaikka osaan alueista pitäisi periaatteessa lakonkin aikana kulkea osa runkolinjojen bussivuoroista, on vuoroja ajettu merkittävästi normaalia harvemmin.
Lisäksi HSL:n järjestelmissä on keskiviikkona ollut haasteita ja kaikki perutut vuorot eivät ole päivittyneet näkyviin Reittioppaaseen, kertoo HSL:n viestinnän asiantuntija Tapio Tolmunen.
Esimerkiksi HS:n toimittaja Katja Kuokkanen kertoo odottaneensa aamulla Maunulassa runkolinjan 550 bussia pitkään turhaan, vaikka Reittioppaan mukaan bussin olisi pitänyt kulkea normaalisti.
Hän näki odotellessaan toiseen suuntaan kulkevan busseja, joiden taas Reittioppaan mukaan ei olisi pitänyt kulkea lainkaan.
Laajasalossa on HSL:n Tolmusen mukaan keskiviikkona ollut yksi vaikeimmista tilanteista, sillä siellä bussiliikennettä on ollut hyvin vähän tai ei lähes ollenkaan.
Aamulla paikalla olleen HS:n toimittajan Anna-Maija Lipun mukaan Laajasalon sillalla kulki runsaasti kävelijöitä Yliskylän suunnasta. Kaikki HS:n jututtamat ihmiset kertoivat olevansa kävelemässä aina Herttoniemen metropysäkille saakka.
Myös HS:n kyselyssä moni katvealueella asuva lukija kertoi vaikeuksista päästä töihin lakon aikana. Kyselyn vastaajat esiintyvät nimettöminä, mutta heidän henkilöllisyytensä ovat toimituksen tiedossa.
Esimerkiksi eräs Laajasalossa asuva nainen kuvasi tilannettaan keskiviikkoaamuna seuraavasti:
”Kartalla ei ole yhtäkään bussia. Tänä aamuna pääsin kyydillä töihin. Takaisin en, samoin loppuviikko pitää vissiin talsia Herttoniemeen ja yrittää raiteille.”
Helsinkiläinen kampaaja taas kertoi tilanteestaan näin:
”Olen täysin riippuvainen busseista. Lähimmälle metroasemalle menee bussillakin 15 minuuttia. En pääse töihin ollenkaan, eikä minulla ole kampaajana etätyömahdollisuutta.”
Lakon aiheuttamat ongelmat eivät rajoitu pelkästään Helsinkiin. HSL:n Tolmusen mukaan pääkaupunkiseudulla etenkin Vantaalla on tällä hetkellä haastava tilanne bussien suhteen.
Eräs Vantaan Hakunilasta viihdekeskus Flamingossa töissä käyvä vastaaja harmitteli HS:n kyselyssä, ettei pääse töihin millään muulla kuin bussilla.
”Minulla ei ole omaa autoa tai edes pyörää, millä mennä lakon aikana. Vaihtoehtona on oikeastaan taksi, mikä kyllä pidemmän päälle käy kalliiksi."
Lue lisää: Kulkeeko oma bussivuoroni, kuinka kauan lakko kestää? HS keräsi vastaukset
Lue lisää: Bussilakko vaikuttaa monen arkeen – Näin Helsingissä suhtauduttiin linja-autoalan työtaisteluun