Nuoret menivät metsään harrastamaan seksiä, tilanne muuttui raiskaukseksi

Alaikäinen poika raiskasi seurustelukumppaninsa kävelyretkellä. Tekijä tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhdyskuntapalvelukseen.

1.3. 21:49

17-vuotias poika raiskasi 16-vuotiaan seurustelukumppaninsa metsässä. Rikos tapahtui Helsingissä marraskuussa 2018.

Nuoret olivat olleet kävelyllä ja päättäneet harrastaa seksiä metsässä. Kesken seksin poika oli päättänyt ryhtyä anaaliyhdyntään.

Uhri oli useita kertoja kieltänyt anaaliyhdynnän ja pyytänyt poikaa lopettamaan. Uhri oli ollut kalliota vasten siten, että tekijä piti uhria olkapäästä ja lantiosta kiinni eikä uhri päässyt pois tilanteesta.

Kun tilanne oli ohi, molemmat nuoret lähtivät yhdessä paikalliselle nuorisotalolle.

Uhri oli vuotanut verta ja kertonut tapahtuneesta ystävilleen. Uhri kertoi tapahtuneesta myös äidilleen ja myöhemmin nuoriso-ohjaajalle, joka kannusti uhria tekemään rikosilmoituksen.

Uhrin mukaan poika oli myöhemmin uhannut hakata uhrin sairaalakuntoon, mikäli uhri vielä puhuu tapahtuneesta muille.

Tekijä kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa myös anaaliyhdyntä tapahtui yhteisymmärryksessä. Hän kiisti myös uhkauksen.

Käräjäoikeus piti uhrin kertomusta johdonmukaisena ja yksityiskohtaisena. Myös tekijän ja uhrin väliset Whatsapp-viestit, joiden sävyä käräjäoikeus piti anteeksipyytävänä, tukivat uhrin kertomusta.

Vuonna 2001 syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta ja nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies määrättiin maksamaan uhrille yhteensä 5 000 euroa korvauksia raiskauksesta.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin miehen syyllistyneen raiskaukseen.

Hovioikeus kuitenkin hylkäsi syytteen laittomasta uhkauksesta. Hovioikeuden mukaan uhkauksesta ei esitetty riittävää näyttöä sellaisen yksilöiden uhkauksen tapahtumisesta, jonka vuoksi uhri olisi voinut perustellusti pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Vankeusrangaistusta alennettiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Sen lisäksi miehelle määrättiin 40 tuntia yhdyskuntapalvelua. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat