Yksiöiden ja kaksioiden hintapyynnöt ovat monilla pääkaupunkiseudun alueilla huomattavassa laskussa. Keskimäärin yksiöistä pyydetään nyt neljä prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Kaksioiden hintapyynnöt ovat alentuneet pääkaupunkiseudulla noin prosentilla. Yhdeksällä postinumeroalueella pyynnöt ovat laskeneet yli kymmenen prosenttia.
Tiedot ovat peräisin asuntoilmoituksia julkaisevasta Oikotie Asunnot -verkkopalvelusta, jonka datan HS sai analysoitavakseen.
Analyysiin on otettu mukaan alueet, joilla oli myynnissä vähintään 10 tietynkokoista asuntoa joulu–helmikuussa 2022 ja 2023.
Tiedot ovat hintapyyntöjä, eivät toteutuneita kauppahintoja.
Tilastokeskuksen tietojen perusteella näyttäisi siltä, että toteutuneet kauppahinnat ovat laskeneet hintapyyntöjä nopeammin. Esimerkiksi tammikuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 6,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Vuodentakaiseen verrattuna kaksioiden hintapyynnöt ovat laskeneet etenkin Espoossa Tuomarila–Suvelassa, Soukassa ja Olarissa, Helsingissä Vattuniemessä, Käpylässä ja Punavuori–Eira–Hernesaaressa, Munkkivuori–Niemenmäessä ja Malminkartanossa sekä Vantaan Jokiniemessä.
Näiltä alueilta voi löytää itselleen kaksion huomattavasti vuodentakaista edullisemmin.
Yksiöiden hintapyynnöt ovat laskeneet etenkin Helsingissä, jossa hintapyynnöt laskivat seitsemällä postinumeroalueella yli kymmenen prosenttia. Vantaalla ja Espoossa yhtä suurta laskua ei tapahtunut missään.
Yksiöitä on nyt tarjolla huomattavasti aiempaa halvemmalla Helsingin Kannelmäessä, Keski-Töölössä, Itä- ja Keski-Pasilassa, Malmilla, Kaivopuisto–Ullanlinnassa, Pohjois-Lauttasaaressa ja Pohjois-Meilahdessa.
HS:n analyysissa asuntoja ei ole laatuvakioitu, eli myös esimerkiksi asuntojen kunto tai rakennusvuosi voi vaikuttaa hintaeroihin.
Alla olevasta taulukosta voi tarkastella erikokoisten asuntojen hintapyyntöjen kehitystä postinumeroalueittain.
Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja kiinteistönvälitysyhtiö Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto pitää hintojen laskua odotettuna korjausliikkeenä pitkään jatkuneen nousukauden jälkeen.
Hän ei näe, että hintakupla olisi kuitenkaan puhjennut. Tästä kertoo se, että isompien asuntojen hintapyynnöt eivät ainakaan vielä ole lähteneet laskuun. Kolmioista pyydettiin keskimäärin neljä prosenttia enemmän ja neljän huoneen asunnoista seitsemän prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Perheasunnoissa kauppa käy yhä, koska asuntoa vaihdetaan tarveperusteisesti elämäntilanteen muuttuessa, Aalto sanoo.
”Pienten asuntojen markkinoilla sijoittajat ovat ottaneet aikalisän. He katsovat nyt, mitä tapahtuu. Kun tarjontaa on siellä aiempaa enemmän, se näkyy hintojen laskuna myös Helsingin kantakaupungin alueella.”
Asuntomarkkinoiden kehityksen suhteen Aalto on luottavainen. Vaikka loppuvuosi oli selvästi rauhallinen, alkuvuosi on hänen mukaansa näyttänyt jo positiivisempia merkkejä ja kuluttajien ostoaikeet ovat piristyneet.
Talouden näkymät ovat silti edelleen epävarmat. Kuluttajien luottamusta nakertaa niin hintojen kuin korkojen nousu. Se pitkittää isoja taloudellisia päätöksiä, joilla ei ole kiire.
Aallon mukaan asuntomarkkinoiden elpyminen edellyttää muun muassa korkotason tasaantumista. Suomalaisten yleisin asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor on jatkanut jyrkkää nousuaan ja lähentelee jo neljää prosenttia.
HS:n analyysiin otettiin mukaan kaikki vanhat omistusasunnot, kerros-, rivi-, pari- ja omakotitalot, muttei uudiskohteita.
Alla olevasta hakukoneesta voi tarkastella hintapyyntöjen ja tarjonnan kehitystä postinumeroalueittain kolmen kuukauden ajanjaksolla joulukuusta 2022 helmikuuhun 2023.