Putinin kuva poltettiin Venäjän suur­lähetystön edustalla

Kuvan polttaneen Henrik Jaakkolan mielestä poliittisen johtajan kuvan polttaminen kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin.

Ukrainan värejä Venäjän suurlähetystön edustalla Tehtaankadulla Helsingissä sodan vuosipäivänä 24. helmikuuta 2023.

2.3. 20:17

Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingissä poltettiin torstaina iltapäivällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuva.

Kuvan poltti Henrik Jaakkola. Jaakkola on vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija, mutta sanoo STT:lle tehneensä mielenilmauksen yksityishenkilönä.

Jaakkola myös twiittasi asiasta ja antoi sen samalla tiedoksi Helsingin poliisille. Tiedoksiannon hän teki, koska Helsingin poliisi ilmoitti keskiviikkona tutkivansa sunnuntaina tapahtunutta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kuvan polttamista kunnianloukkauksena.

Lue lisää: Helsingin poliisi tutkii Turkin presidentin poltettua kuvaa kunnianloukkauksena

”Mielestäni minkään poliittisen johtajan kuvan polttaminen ei ole lähtökohtaisesti mikään rikollinen asia, vaan kuuluu sananvapauden piiriin”, Jaakkola sanoo STT:lle.

Putinin kuvan polttamalla Jaakkola sanoo halunneensa osoittaa, mitä mieltä hän Putinista on.

Lehtikuvan välittämä kuva, jossa Henrik Jaakkola polttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuvan Venäjän suurlähetystön edessä Helsingissä.

Jaakkola myöntää, että mikäli poliisi on johdonmukainen, sen pitäisi aloittaa tutkinta myös Putinin kuvan polttamisesta.

”Suomen kansalaisena ja demokratiaan ja sananvapauteen tottuneena en kuitenkaan voi kuvitella, että tällaista asiaa tutkittaisiin, puhumattakaan Erdoğanista, joka on diktaattorina yhtä verenhimoinen yksinvaltias kuin Putin.”

Helsingin poliisi sai tietää Putinin kuvan polttamisesta vasta STT:n kyseltyä asiasta.

”Poliisi menee normiproseduurin mukaan eli tarvittaessa asiaa selvitetään. Jos asiasta tulee ilmoitus niin selvitetään, onko rikosta tapahtunut”, Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen sanoi.

Erdoğanin kuvan polttamisen osalta ylikomisario Heikki Porola sanoi keskiviikkona, että yksin kuvan polttaminen voi olla rikos.

”Kun siellä on jotain poltettu yleisellä paikalla, se herättää kiinnostusta, ja kun on todettu, että kuvassa on Turkin presidentti, on syytä epäillä, että kunnianloukkausrikos on tapahtunut”, Porola sanoi keskiviikkona STT:lle.

Kunnianloukkaus on asianomistajarikos, eikä asia etene, jos väitetyn rikoksen kohde ei vaadi rangaistusta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat