Taksin tilaaminen tutun mobiilisovelluksen kautta ei aina takaa tietyn brändin mukaista autoa. Näin kävi Lauttasaaressa asuvalle helsinkiläiselle.
HS:n toimitukseen yhteyttä ottanut lukija kertoo tilanneensa kyydin Uberin sovelluksella, mutta noutamaan tuli taksi, jonka katolla olevassa kyltissä luki kilpailevan yhtiön nimi: Yango.
Tapaus ihmetyttää asiakasta. Se on myös kiusallinen siksi, etteivät kaikki kuluttajat halua käyttää Yangoa Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia. Yangon omistaa venäläinen Yandex-yhtiö.
Näin asiaa perustelee myös HS:n haastattelema taksiasiakas. Matka oli kuitenkin jo veloitettu, joten hänen oli istuttava auton kyytiin. Matkan hinnan veloitti Uber.
Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo olevansa tietoinen vastaavista tapauksista. Ne johtuvat hänen mukaansa siitä, että osa taksiyrittäjistä toimii monelle eri brändille.
”Yhdessä autossa voi olla useampia tilausvälitysjärjestelmiä, jolloin voi käydä näin.”
Koskisen mukaan tämä on omiaan aiheuttamaan sekaannusta kuluttajissa. Hän sanoo, että asiakkaan pitäisi voida tunnistaa taksi tilaamansa brändin autoksi.
”Jos menee K-kauppaan, hassultahan se tuntuu, että siellä olisi S-marketin mainokset seinällä. Toinen vaihtoehto on, että mitään brändiä ei ole näkyvissä, vaan ajetaan puhtailla kyljillä.”
Vaikka tilanne voi olla epämiellyttävä, paljon ei ole tehtävissä, Koskinen sanoo.
”Jos kuluttajaa harhautetaan tietoisesti ja tarkoituksellisesti, silloin toimitaan kuluttajansuojan vastaisesti ja asiaan voi puuttua kuluttajaviranomainen.”
Vuonna 2018 voimaan tullut uusi taksilaki muutti markkinaa merkittävästi monella tavalla. Tarkoituksena oli houkutella alalle lisää kuljettajia ja parantaa asiakkaan valinnan mahdollisuuksia.
Uudistus on kuitenkin johtanut muun muassa kyytien ylihinnoitteluun ja kuljettajien tappeluihin taksitolpilla.
Koskisen mukaan eri tilausvälitysyhtiöiden käyttäminen on ollut periaatteessa mahdollista myös ennen taksilain uudistusta, mutta käytännössä taksiasiakkaita palvelivat aiemmin alueelliset tilausvälitysyhtiöt.
”Lakimuutoksen myötä vaihtoehtojen kirjo muuttui sellaiseksi, että nyt jotkut kokevat tarpeelliseksi olla monen välityksen piirissä yhtäaikaisesti. Todennäköisesti yrittäjä uskoo näin saavansa paremmin ajoja ja tuloja.”
Ryhmäpäällikkö Satu Toepfer kilpailu- ja kuluttajavirastosta vahvistaa, että itsenäisinä yrittäjinä toimivat autoilijat voivat ajaa kyytejä usealle eri välityskeskukselle eikä siinä ole mitään väärää.
Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla ottamatta kantaa yksittäiseen tapaukseen.
Toepfer tähdentää, että kuluttajansuojan kannalta on tärkeää, että asiakkaalle kerrotaan etukäteen, kenen kanssa hän tekee sopimuksen kyydistä, mihin hintaan, mikä mahdollinen brändilupaus on ja kuka virhetilanteesta vastaa.
”Jos mitään erityistä ei ole taksin ulkonäöstä tai varustelutasosta sovittu, kyyti tulee oikeaan aikaan ja paikkaan ja vastaa hinnaltaan ja palvelutasoltaan sitä, mitä on sovittu, ja asiakas kykenee tunnistamaan taksin esimerkiksi tilauksen yhteydessä annetun rekisterinumeron perusteella, tuskinpa siinä kuljetuspalvelun kannalta virhettä on.”
Toepferin mukaan eri asia saattaa olla, jos kuluttaja ei tunnista taksia, koska auto ei ole annetun brändilupauksen mukainen, tai sekaannusta syntyy teippausten tähden, koska autoa ei ole tilauksen yhteydessä riittävästi yksilöity.
Jos asiakas haluaa tietyn brändin mukaisen auton, Toepfer suosittelee äänestämään jaloillaan ja valitsemaan vastaisuudessa toisen palveluntarjoajan.