Selvitys: Lasitettujen parvekkeiden suosio laski

Kaupunkilaisten asuntotoiveet ovat muuttuneet selvästi viime vuoden aikana. Nyt lasitettujen parvekkeiden suosio laskee.

Lasitetut parvekkeet eivät ole enää yhtä suosittuja kuin aiemmin.

6.3. 13:45

Kerrostaloasukkaat eivät ole enää yhtä halukkaita maksamaan lasitetuista parvekkeista kuin aiemmin.

Lasitettujen parvekkeiden suosio on vähentynyt kaupunkilaisten keskuudessa runsaalla 12 prosentilla viime vuoden aikana, selviää rakennusyhtiö YIT:n teettämästä Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista.

Barometrin mukaan lasitetun parvekkeen haluaa 64 prosenttia kyselyyn vastanneista, vaikka parveke nostaa asunnon hintaa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 73 prosenttia.

Erityisesti yksiöissä ja kaksioissa asuvat sekä yhden hengen taloudet kokevat yhteiset tilat ja asumisen edullisuuden lasitettuja parvekkeita tärkeämmäksi ominaisuuksiksi.

Vielä jyrkempi lasku, yli 30 prosenttia, on barometrin mukaan tapahtunut saunojen suosiossa. Oman saunan arvostus on laskenut kerrostaloasunnoissa 53 prosentista 37 prosenttiin.

Suhtautuminen saunaan näkyy etenkin lapsiperheissä ja keski-ikäisten keskuudessa. Samalla taloyhtiösaunojen suosio on kasvanut.

HS kertoi jo viime syksynä, että uudisasuntojen ostajat ovat alkaneet muuttaa saunoja muun muassa vaatehuoneiksi ja etätyötiloiksi.

Lue lisää: Saunoja muutetaan nyt huoneiksi

Aiempina vuosina parvekkeen ja saunan suosio on kasvanut tasaisesti. Tähän on vaikuttanut muun muassa koronapandemia, joka muutti elämää kotikeskeiseksi. Nyt suunta näyttää siis vaihtuneen.

Nähtävissä on, että asuntojen neliöt halutaan jokapäiväiseen käyttöön, sanoo YIT:n asiakkuuksista ja asumisen palveluista vastaava johtaja Pekka Helin.

”Myös energiahintojen nousu voi osaltansa vaikuttaa tulokseen. Hintojen nousu yleensä on saanut kuluttajat taas miettimään asumisen valintoja yhä tarkemmin.”

Kyselyyn vastasi runsaat tuhat suurissa kaupungeissa asuvaa ihmistä syys-lokakuussa 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat