Rakennusjätti irtisanoutui Itäkeskuksen Jokerikorttelista sakotta Helsingissä

YIT vetäytyi Helsingin Itäkeskuksen Jokerikorttelia koskevasta jättihankkeesta. Siitä ei koitunut rakennusyhtiölle mitään sakkoja.

6.3. 15:52

Rakennusjätti YIT:n vetäytyminen Helsingin Itäkeskuksen Jokerikorttelia koskevasta jättihankkeesta ei aiheuttanut mitään sakkoa tai sanktiota rakennusjätille.

Tällä hetkellä Jokerikorttelin kehittäminen on jäissä. Korttelin rakennusoikeus oli lähes 40 000 kerrosneliöitä. Kunnianhimoiseen suunnitelmaan oli soviteltu asuntoja noin 500 ihmiselle, ja alkuvaiheessa jopa hotellia. Lisäksi samaan kortteliin oli tarkoitus rakentaa Raide-Jokerin pääteasema.

Kaupungilla ei ole vielä korvaavaa suunnitelmaa Raide-Jokerin päätepysäkin lopullisesta sijainnista ja muodosta. Nyt pysäkki on yli sadan metrin päässä metroasemasta ja bussipysäkistä.

”Kaupunki käy seuraavaksi läpi eri vaihtoehtoja kehittää Itäkeskuksen Jokerikorttelia. Eri vaihtoehtoja tarkastellaan sisäisesti ennen muiden osapuolten kontaktointia”, mainitsee erityisasiantuntija Mia Kajan Helsingin kaupunkiympäristön toimialan maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -osastolta.

Muilla osapuolilla tarkoitetaan uusia toimijoita, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita toimimaan Jokerikortteli-hankkeessa.

YIT:llä ehti hankkeessa olla suunnittelukumppanina Sato, joka olisi hankkeen toteutuessa saanut vuokrakoteja tarjottavakseen.

Hanke oli YIT:llä vireillä viisi vuotta. Helsingin kaupungin järjesti keväällä 2018 Jokerikorttelin kehittämiskilpailun, jonka YIT:n ja Saton yhteisesitys voitti.

Hankkeen teknistä ja taloudellista toteutettavuutta selvitettiin yhdessä Helsingin kaupungin, Raide-Jokeri-allianssin, HKL:n, HSL:n ja alueen toimijoiden kanssa. Alkuperäisenä tavoitteena oli saada rakennustyö alkuun vuoden 2020 aikana.

Joukkoliikenneterminaalin oli määrä avautua vuonna 2024, kun Raide-Jokeri alkaa liikennöidä Itäkeskukseen. Raide-Jokerin päätepysäkin oli tarkoitus sijoittuisi katettuun tilaan.

”Vetäytymispäätöksemme taustalla ovat viime aikaiset markkinahaasteet, mukaan lukien korkojen nousu, rakennuskustannusten kasvu ja asuntomarkkinoiden heikot näkymät”, sanoo YIT Rakennuksen yksikönjohtaja Kalle Isometsä.

”Kokonaisuuteen liittyvä taloudellinen riski arvioitiin liian korkeaksi, mistä syystä YIT luopuu hankkeen rakentamisesta.”

Hankkeen keskeyttämisestä ei seuraa YIT:lle taloudellisia sanktioita.

”YIT:n ja kaupungin välillä ei ollut tehty sitovaa sopimusta hankkeen toteuttamisesta, joten sakkoehtojakaan ei ollut, eikä sakkoa tule maksettavaksi”, Mia Kajan Helsingin kaupungilta toteaa.

Kun YIT vetäytyi viime vuonna Helsingin Pasilan tornitalohankkeesta, se joutui maksajaksi.

Pasilan hankkeessa oli sovittu sanktioista, jos se ei etene toteutukseen. Osapuolet pääsivät sovintosopimukseen hankkeen toteutussopimuksen ja siihen liittyvän kiinteistön kauppaa koskevan esisopimuksen päättämisestä. YIT joutuu maksamaan kiinteistönomistajille eli kaupungille ja Senaatille yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Itäkeskuksen Jokerikorttelin rakentamisesta tehdyt varaukset eivät sopimuksellisesti velvoita YIT:tä ryhtymään rakennustoimiin.

”Hankekehityksen luonteeseen kuuluu, että kaikki hankkeet eivät aina etene toteutukseen tai etenevät eri muodossa myöhemmin”, YIT:n Kalle Isometsä kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat