Taksien määrä on ennätyksellisen suuri

Taksiuudistuksen jälkeen taksien määrä on kasvanut noin 39 prosenttia. Taksiyritykset keskittyvät yhä voimakkaammin Uudellemaalle.

Taksit keskittyvät yhä enemmän Uudellemaalle. Kuva Elielinaukion taksiasemalta Helsingistä.

7.3. 9:23

Vuoden 2018 taksiuudistuksen jälkeen taksiyritykset ovat keskittyneet entistä voimakkaammin Uudenmaan alueella, tiedottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Suomessa on tällä hetkellä noin 9 400 taksiyritystä, joista 42 prosenttia on rekisteröity Uudellemaalle. Ennen uudistusta Uudellamaalla oli noin 29 prosenttia kaikista luvista.

Myös taksinkuljettajien ajolupien määrä on noussut tasaisesti. Vuonna 2022 taksinkuljettajien lupia oli voimassa 38 000, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lue lisää: HS:n testissä paljastui, että lentokentän taksit huijaavat asiakkaita – tulos järkytti myös taksiyhtiön johtajaa

Taksiyrittäjien määrä kasvoi vauhdikkaimmin heti uudistuksen jälkeen. Uudistuksen jälkeen taksiyritysten määrä nousi lähes 40 prosentilla. Enimmillään taksiyrityksiä oli noin 12 000.

Vuoden 2021 niin kutsuttu taksisääntelyn korjaussarja tasoitti Traficomin mukaan tilanteen. Tuolloin muun muassa matkojen hinnoitteluperiaatteita tarkennettiin ja kuljettajille asetettiin uusia vaatimuksia.

Sekä taksiyritysten että kuljettajalupien määrän noususta huolimatta alalla esiintyy kuljettajapulaa.

Työ- ja elinkeinotoimiston tietojen perusteella vuonna 2022 avoimia työpaikkoja oli kuukausitasolla noin 450. Väkilukuun suhteutettuna kuljettajille oli tarvetta erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Lakimuutos vaikutti myös ajoneuvokantaan. Uudistuksen jälkeen erityisesti esteettömien ajoneuvojen määrä on noussut. Niiden määrä lähes nelinkertaistui muutoksen jälkeen.

Tällä hetkellä esteettömiä ajoneuvoja on 4 700, mikä on 36 prosenttia kaikista takseista.

Myös sähköisten taksien määrä on kasvanut nopeasti. Sähköisiä autoja oli ennen lakimuutosta alle kymmenen. Nyt niitä on liki 800.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat