Video näyttää, kuinka autoletka mateli Hämeentien pyörä­kaistalla – Poliisi: ”Aivan uusinta uutta”

Vajaa kaksi vuotta sitten valmistuneen remontin jälkeen polkupyöräilijät joutuvat yhä taistelemaan elintilastaan Hämeentiellä.

9.3. 16:38

Hämeentien pyörätie, tai tarkemmin ottaen pyörätien väärinkäyttö, on jo pitkään tuottanut tuskaa helsinkiläispyöräilijöille.

Pyöräilijät pelkäävät, että maanantaina käynnistyneet Mannerheimintien katutyöt pahentavat tilannetta entisestään. Kun Töölö ruuhkautuu, liikennettä voi siirtyä muille alueille.

Markus Lindqvist julkaisi tiistaiaamuna Twitterissä videon siitä, kuinka Hämeentien pyörätie oli omittu autoliikenteen käyttöön. Videolla autoletka matelee pyöräkaistalla.

”Kuljen Hämeentietä pitkin lähes päivittäin, ja aivan liian usein siellä on auto parkissa, lumet auraamatta tai lastaus meneillään pyörätiellä”, Lindqvist kertoo.

Varsinaisena autokaistana Lindqvist ei ole pyörätietä nähnyt aiemmin käytettävän.

Lue lisää: Uudistetun Hämeentien kiiteltyä pyörätietä vaivaa ongelma, joka tekee sujuvasta etenemisestä mahdotonta – ”Maan tapa ja hiljaisesti hyväksyttyä”

HS uutisoi Hämeentien haasteista tammikuussa 2022. Silloin Helsingin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen sanoi, että ottaa aikansa ennen kuin ihmiset tottuvat uusiin liikennejärjestelyihin.

Videosta päätellen ihmiset kehittävät myös uusia liikennejärjestelyjä.

”Tämä mitä videolta on nähtävissä on aivan uusinta uutta”, toteaa Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein.

Tällaista liikennekäyttäytymistä Pasterstein ei ole aiemmin todistanut, eikä usko, että pyöräkaistalla ajaminen olisi vielä ilmiö.

Mikäli poliisi olisi todistanut videolla tapahtuvaa toimintaa, siitä olisi rapsahtanut kuljettajille välittömästi sadan euron liikennevirhemaksu.

Tilannekohtaisesti tapahtumista olisi voinut seurata myös päiväsakkoja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Pyörätiellä ja jalkakäytävällä pysäköinti ja muualla kuin virallisilla lastauspaikoilla lastaaminen ovat Hämeentiellä jatkuva haaste, kertoo Pasterstein.

”Osa kuljettajista on välinpitämättömiä tai laiskoja.”

Pastersteinin mukaan poliisi osallistuu pysäköinninvalvontaan, joskin päävastuu siitä on kaupungin pysäköinninvalvonnalla.

Muuten liikenne sujuu Hämeentiellä Pastersteinin mukaan pääosin hyvin.

”Hämeentiellä on suorastaan optimaalinen ratkaisu liikenneturvallisuuden kannalta, kun kaikki kulkumuodot on jaoteltu omille alueilleen”, Pasterstein toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat