Opettajat kokivat väkivaltaa Vesalan peruskoulussa selvästi enemmän kuin muualla Helsingissä

Opettajien kokemat väkivalta- tai uhkatilanteet Vesalan peruskoulussa ovat HS:n saaman selvityksen perusteella keskimääräistä yleisempiä.

Vesalan peruskoulussa tapahtui oppilaiden välinen puukotus keskiviikkona.

8.3. 16:01 | Päivitetty 8.3. 17:25

Vesalan peruskoulusta piirtyy synkkä kuva viimevuotisen Kunta 10 -kyselyn tulosten perusteella.

Koulun henkilökunta on kyselyn mukaan kokenut väkivalta- tai uhkatilanteita huomattavasti yli Helsingin keskiarvon.

Kyselyn aineisto ei ole julkisesti saatavilla, mutta HS sai osan tuloksista.

Helsingin Mellunkylässä sijaitsevassa Vesalan peruskoulussa tapahtui keskiviikkona oppilaiden välinen puukotus, jota poliisi tutkii tapon yrityksenä.

Poliisin mukaan teosta on epäiltynä 13-vuotias tyttö, joka puukotti samassa koulussa opiskelevaa poikaa kotitaloustunnilla.

Lue lisää: Koulussa puukotus Helsingissä: Tyttöä epäillään tapon yrityksestä

Väkivalta ei HS:n näkemän koulukohtaisen tilaston perusteella ole täysin poikkeuksellista Vesalan peruskoulussa. Väkivaltaa tai sen uhkaa kertoi kyselyssä kokeneensa 86,3 prosenttia koulun työntekijöistä.

Luku on selvästi korkeampi kuin Helsingissä keskimäärin.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskentelevistä yli puolet eli 52,3 prosenttia on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään vuoden aikana, ilmenee samasta vuoden 2022 kyselystä.

Vesalan peruskouluun kuuluvat luokat 1–9 ja oppilaat ovat siten sekä 13–15-vuotiaita yläkoululaisia että 7–12-vuotiaita alakoululaisia.

Vesala ei lukujen valossa ole kuitenkaan Helsingin väkivaltaisin koulu. Ainakin yhdellä alakoululla on opettajien kokemusten mukaan väkivalta- ja uhkatilanteita Vesalaa enemmän.

Tässä koulussa tilanteista raportoi 95,7 prosenttia koulun henkilökunnasta.

Vastaavasti monissa peruskouluissa numerot ovat parempia ja osin luvuista näkyy ongelmien kasautuminen enemmän tiettyihin kouluihin.

Esimerkiksi kahdessa Itä-Helsingissä sijaitsevassa peruskoulussa väkivalta- ja uhkatilanteita oli kokenut 51,2 sekä 54,9 prosenttia.

Keskustassa sijaitsevassa peruskoulussa tilanteista raportoi vain 30 prosenttia opettajista.

Kyselyyn vastasi yli 7 200 kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskentelevää henkilöä. Vastaajina oli eri oppilaitosten henkilökuntaa, kuten opettajia.

Lue lisää: Koulu haluaa etätyötä tekevät vanhemmat valvomaan lastensa välitunteja Helsingissä

Lue lisää: Koulu Kannelmäessä puuttuu ala­ikäisten väki­valtaan uudella tavalla: Ensimmäiset tulokset hyviä

Lue lisää: ”Puukkohippaa” – Helsingissä on ala-aste, jossa 95 prosenttia työntekijöistä on kohdannut väkivaltaa tai uhkailua

Kyselyssä tarkoitettu väkivalta saattoi olla esimerkiksi lyömistä ja potkimista, aseella uhkaamista tai tavaroiden heittelemistä.

Kaikista Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vastaajista tavaroiden heittelyä oli kokenut 41,8 prosenttia vastaajista, lyömistä ja potkimista 31,4 prosenttia vastaajista ja aseella uhkaamista 1,2 prosenttia.

Vesalan peruskoulussa tavaroiden heittelemistä oli kokenut 76,5 prosenttia vastaajista, lyömistä ja potkimista 46 prosenttia ja aseella uhkaamista 2 prosenttia.

HS kertoi jo helmikuussa, että väkivallasta on joissain kouluissa tullut arkea. Helsingin kaupungilla ei kuitenkaan tunnistettu mitään piikkiä väkivaltaisuuden määrässä.

HS ei tavoittanut Vesalan peruskoulun rehtoria eikä hänen esihenkilöään kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kommentoimaan koulun kyselytuloksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat