Taas uusi katujengien rikosvyyhti: Helsingin poliisi tutkii laajaa kokonaisuutta

Rikoksista epäilty on ollut vangittuna viime vuoden syksystä lähtien.

10.3. 13:35 | Päivitetty 10.3. 15:04

HS:n tietojen mukaan Helsingin poliisi on kaikessa hiljaisuudessa tutkinut viime syksystä saakka katujengeihin liittyvää rikoskokonaisuutta.

Kokonaisuuteen kuuluu noin kymmenkunta rikosnimikettä, joista vakavimmat ovat tapon yritys ja törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Poliisi on ollut tutkinnasta vaitonainen.

Valmistelurikoksesta on ollut vangittuna ainakin kaksi eri henkilöä. Samasta rikosnimikkeestä epäillyt ovat HS:n tietojen mukaan 1990-luvulla syntyneet veljekset.

Käräjäoikeuden julkisten diaaritietojen mukaan epäiltyjen valmistelurikosten ilmoitetut tekoajat eroavat toisistaan noin kuukaudella. Molempien tekopaikaksi on merkitty Helsinki.

Kyseinen on valmistelurikos on harvinaisempi poliisin tutkinnassa. Rikos edellyttää sitä, että tekijä tekee valmisteluja tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten. Nämä valmistelut voivat olla esimerkiksi suunnitelman laatimista, taikka tekoon käskyttämistä.

Kyseessä on vakava rikosnimike, josta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.

Epäillyt on vangittu valmistelurikoksista epäiltyinä viime vuoden puolella. Käräjäoikeus vapautti vanhemman veljen tutkintavankeudesta tammikuussa.

Nuorempi veljeksistä on yhä vangittuna epäiltynä useita rikoksista.

Vanhin epäilty teko on vuoden 2021 lokakuussa tapahtunut tapon yritys. Häntä epäillään myös vuonna 2022 tapahtuneista törkeän ryöstön yrityksestä sekä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Miehellä on taustallaan myös aiempia tuomioita. Viimeisen, vuoden 2022 lopulla tullut tuomio tuli ammuskelusta Helsingissä. Poliisi epäili tilanteen liittyneen katujengien välienselvittelyihin, mutta käräjäoikeuden tuomiossa jengeistä ei puhuta. Mies sai lopulta muutaman kuukauden tuomion ampuma-aserikoksesta ja laittomista uhkauksista. Syytteet tapon yrityksestä kaatuivat käräjillä.

Mies on aiemmin tuomittu muun muassa huumausainerikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Helsingin poliisi aikoo järjestää katujengi-tilanteesta tiedotustilaisuuden medialle ensi viikolla. Tiedotteen mukaan paikalla on myös poliisihallituksen edustaja, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Tilaisuudessa on luultavammin tarkoitus kertoa Helsingin poliisiin perustettavasta uudesta tutkintaryhmästä, joka keskittyy katujengirikosten tutkintaan.

Poliisi on tällä viikolla avannut useita avoimia työpaikkoja perustettavaan ryhmään. Ilmoitusten mukaan ryhmän tarkoituksena on ”ennalta estää, paljastaa ja tutkita pääkaupunkiseudun vakavaa katujengirikollisuutta, kuten henkeen tai terveyteen kohdistuvia rikoksia ja ryöstöjä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat