Perussuomalaisten poliitikko Vantaalla sai syytteen työsyrjinnästä

Syyttäjä toimitti haastehakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina 3. maaliskuuta.

Kuntapoliitikko Tuukka Saimen (ps) Vantaalla.

13.3. 14:24

Perussuomalaista poliitikkoa Tuukka Saimenia syytetään työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Saimen on Vantaan kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja eduskuntavaaliehdokas. Myös Saimenin elintarvikeyritys Ai-To Foods Oy on rikosasiassa vastaajana.

Yritys omistaa kaksi aasialaista Chinaman-ravintolaa, joista toinen sijaitsee Helsingissä ja toinen Vantaalla. Lisäksi yritys myy vähittäiskauppoihin aasialaistyylisiä valmisruokia.

Syyttäjä toimitti haastehakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina 3. maaliskuuta.

Syytteistä sekä Chinaman Helsinki -ravintolasta työsuojeluviranomaisen tarkastuksessa vuonna 2022 paljastuneista laiminlyönneistä uutisoi aiemmin Vantaan Sanomat.

Syyttäjä Outi Mustajoen mukaan epäillyt rikokset eivät kuitenkaan liity ravintolaan tehtyyn tarkastukseen.

Poliisi tutki kolmea epäiltyä rikosta, joista yhden kohdalla päätettiin syyttämättäjättämisestä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen Helsingin poliisista ei kommentoi yksittäistä rikosepäilyä.

Syyttäjä Mustajoen mukaan Helsingin käräjäoikeuteen edenneessä rikosjutussa on yksi asianomistaja.

Esitutkintamateriaalit tulevat saataville, kun asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa. Materiaalit eivät välttämättä ole silloinkaan kokonaan julkisia.

Käsittelyn aloituspäivä ei ole vielä tiedossa. Mustajoki arvioi, että pääkäsittely saatetaan järjestää vasta syksyllä.

Työsuojeluviranomainen teki tarkastuksen Saimenin omistamaan Tapanilassa sijaitsevaan Chinaman Helsinki -ravintolaan helmikuussa 2022.

Ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvästä työsuojelutarkastuksesta ei ilmoitettu etukäteen. Yrityksessä oli sekä suomalaista että ulkomaista työvoimaa.

Työsuojeluviranomaisen raportti on päivätty saman vuoden huhtikuulle.

Raportissa ilmenneet laiminlyönnit nousivat julkiseen keskusteluun helmikuun lopussa sen jälkeen, kun Twitterissä julkaistiin otteita ravintolaa koskevasta työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksesta.

Syyttäjä Outi Mustajoen mukaan nyt syytteen kohteena olevat epäillyt rikokset eivät kuitenkaan liity ravintolaan tehtyyn tarkastukseen.

Työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksesta selviää muun muassa, että kaikki työsopimukset eivät olleet täysin työaikalain mukaisia. Aluehallintoviraston mukaan muutamassa työsopimuksessa työaika oli kirjattu epäselvästi.

Työsopimukseen oli esimerkiksi merkitty vaihteleva työaika, vaikka työnantajan mukaan kyse oli kokoaikaisesta työakasta.

Työnantajan mukaan tämä oli virhe: joidenkin työntekijöiden kanssa oli sovittu vaihteleva työaika, mutta sitä ei ollut kirjattu työsopimukseen tai muuhun asiakirjaan.

Lisäksi työaikakirjanpidosta ilmeni, että osa työntekijöistä oli tehnyt ylitöitä, joita ei ollut eritelty kirjanpitoon.

Myös vuosilomissa oli lainvastaisuutta. Työntekijöille kertyneiden vuosilomapäivien määrät eivät käyneet ilmi vuosilomakirjanpidosta. Sen sijaan kirjanpidossa oli ilmoitettu lomien ajankohdat tai tieto siitä, että loma siirretään.

Työnantajan mukaan joidenkin työntekijöiden lomakauden 2020-2021 lomia oli siirretty pidettäväksi kaudella 2022. Siirto oli pidempi kuin laki sallii.

Saimen ei vastannut HS:n soittopyyntöihin.

HS julkaisee syytetyn nimen poikkeuksellisesti jo tässä vaiheessa, sillä hän on vallankäyttäjä kuntapolitiikassa ja ehdolla eduskuntavaaleissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat