Länsi-Uudenmaan poliisi varoittaa lasten rikoskierteestä: Aikuiset kävelevät usein ohi

Lasten ja nuorten ryöstely ja väkivalta on yleistynyt Länsi-Uudellamaalla. Poliisi tivaa toimia, jotta nuorten tilanteeseen ja toimintaan puututaan nopeasti.

Nuorten ryöstörikokset herättävät huolta Länsi-Uudellamaalla.

10.3. 21:29

Alle 18-vuotiaiden tekemät ryöstöt ja harjoittama väkivalta on lisääntynyt huolestuttavasti Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Lisääntyminen vastaa valtakunnallista kehitystä. Ryöstö- ja väkivaltarikosten määrän kasvu alkoi jo ennen koronapandemiaa.

”Vuonna 2022 Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin 87 ryöstöä ja 16 törkeää ryöstöä, joiden tekijöiksi epäillään alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria”, tiedote kertoo.

Tavallisin alle 18-vuotiaiden rikos oli näpistys. Niitä kirjattiin 729. Pahoinpitelyjä kirjattiin 512.

Länsi-Uudellamaalla alle 18-vuotiaiden henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset lisääntyivät 46 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Alaikäisten omaisuusrikokset lisääntyivät 61 prosenttia.

Nuorten ja lasten väkivallalle on tyypillistä, että ryhmä kohdistaa väkivaltaa yhteen uhriin. Usein pahoinpitelijät uhkailevat uhria, eikä moni rikos tule vanhempien eikä poliisin tietoon.

Poliisi huomauttaa, että rikosten tekijöissä ja uhreissa on monia kansalaisuuksia sekä myös syntyperäisiä suomalaisia.

Usein uhreja nöyryytetään. Uhri saatetaan pakottaa sanomaan halventavia ilmauksia tai nuolemaan kenkiä. Uhria lyödään ja potkitaan. Myös puukkoja ja aseita saatetaan käyttää. Usein pahoinpidellyltä viedään omaisuutta, esimerkiksi puhelin tai arvokkaat kengät.

Usein teko kuvataan ja lähetetään sosiaalisen median kautta. Ulkopuoliset aikuiset eivät uskalla puuttua väkivallantekoihin tai sitten he eivät puutu niihin muista syistä.

Rikokset tapahtuvat usein julkisilla paikoilla, kuten koulussa, julkisen liikenteen asemilla tai kauppakeskusten lähellä.

Ennalta estävästä toiminnasta vastaava komisario Hannu Väänänen sanoo tiedotteen mukaan, että viranomaisten olisi toimittava nopeammin lasten ja nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi.

Väänäsen mukaan paras teho saataisiin, jos viranomaiset panostaisivat 11–13-vuotiaiden tilanteeseen.

”Jos heihin ei panosteta, uhkakuvana on se, että rikoskierteestä irti pääseminen vaikeutuu”, Väänänen sanoo.

Ikävä tosiasia on poliisin mukaan myös se, etteivät ulkopuoliset aikuiset uskalla tai tahdo puuttua väkivaltatilanteisiin, vaikka sellainen olisi suoraan silmien edessä.

Valvontatallenteista on useissa tapauksissa nähtävillä, kuinka aikuiset kävelevät tilanteissa ohi, Väänänen kuvailee tiedotteessa.

Lue lisää: Jopa alle 15-vuotiaat riehuvat väkivaltaisesti kaupungilla – Poliisipäällikkö: ”Meidän oli ryhdyttävä uusiin toimiin”

Lue lisää: Helsinkiläinen imaami on nähnyt läheltä, kun nuoret ajautuvat kuilun reunalle – Nyt hän esittää toiveen isille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat