Kätilöopiston naapuriin halutaan harjakattoja Helsingin Kumpulassa

Kilpailulla etsitään uutta käyttöä sisäilmaongelmien takia suljetulle sairaalarakennukselle.

Synnytykset päättyivät Kätilöopiston sairaalassa vuonna 2017 sisäilmaongelmien takia.

13.3. 11:39 | Päivitetty 13.3. 11:56

Helsingin Kätilöopiston laatu- ja konseptikilpailun tuomaristo on valinnut kolme kilpailuehdotusta jatkoon.

Kilpailun toiseen vaiheeseen pääsivät kilpailuehdotukset nimeltä Kumpulan Haikaranpesä, N2O ja Pihapiiri. Aiemmin mukana ollut neljäs kilpailuehdotus Feeniks putosi pois pelistä. Nyt jäljellä olevissa ehdotuksissa näkyy muun muassa perinteitä mukailevia harjakattoja.

Tuomaristo painotti arvioinnissaan erityisesti sitä, miten suunnitelmat sopivat ympäristöönsä ja kuinka toimivia ja toteuttamiskelpoisia ne ovat.

Merkitystä oli myös suunnitelmien kaupunkikuvallisella laadulla, vaikutuksella käveltävään ympäristöön ja Helsingin hiilineutraalisuustavoitteita edistävillä ratkaisuilla.

Kumpulan Haikaranpesässä vanhaa rakennuskantaa säästetään niin paljon kuin mahdollista. Tavoitteena on kestävän rakentamisen mallikortteli. Ehdotuksen takana ovat Deas Asset Management, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, Masu Planning Oy, A-insinöörit ja Sweco Finland Oy.

N2O pyrkii välttämään turhaa purkamista ja kunnioittamaan vanhaa ilmettä. Kortteliin on suunnitteilla muun muassa kattosauna, jota asukkaat voivat varata käyttöönsä. Ehdotuksen takana ovat Nrep Oy, Ailecon Oy, Avarrus Arkkitehdit Oy, AOR Arkkitehdit Oy, Sitowise Oy.

Pihapiirissä uudisrakennukset ja säilytettävät osat vanhasta sairaalarakennuksesta muodostavat puolijulkisen korttelipihan. Naapuruston yhteisessä käytössä ovat pyöräparkki, huolto- ja verstastilat sekä korttelipaviljonki. Ehdotuksen takana ovat Urbanizator Oy, L Arkkitehdit Oy, Consti Korjausrakentaminen Oy, Pohjola Rakennus Oy Suomi ja Sweco Finland Oy.

Seuraavaksi kilpailijoilla on mahdollisuus muokata ehdotuksiaan.

Tarkennetut kilpailuehdotukset tulevat kaikkien nähtäville kesäkuun loppuun mennessä Kerro kantasi -verkkopalveluun, jossa niitä voi myös kommentoida elokuun loppuun asti. Voittajan Helsingin kaupunki julkistaa ensi syksynä.

Voittajaryhmä jatkaa alueen suunnittelua yhdessä kaupungin kanssa, ja se toimii myös voittajaehdotuksen pohjalta muodostettavien tonttien toteuttajana.

Myöhemmin laadittavan toteutussopimuksen ja asemakaavan hyväksymisestä päättää lopulta kaupunginvaltuusto.

Entisen sairaala-alueen kehittämiseen tähtäävä kilpailu käynnistyi toukokuussa 2022.

Sen tavoitteena on muuttaa Kumpulan kaupunginosassa sijaitseva vanha sairaalarakennus uuteen käyttöön. Osa rakennuskokonaisuudesta on myös mahdollista korvata uudisrakentamisella.

Vuonna 1960 avautuneella Kätilöopistolla ehti syntyä yli 300 000 suomalaista. Synnytykset sairaalassa päättyivät vuonna 2017 vakavien sisäilmaongelmien takia. Rakennuksen suunnitteli yliarkkitehti Martti Välikangas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat