Korkein hallinto-oikeus (KHO) on vahvistanut Helsingin seutua koskevan maakuntakaavan maanantaina.
Maakuntakaava ohjaa rakentamisen suuria linjoja alueella, mutta sen perusteella ei myönnetä rakennuslupia. Tarkempi kaavoitus on kuntien asia.
KHO hylkäsi valitukset, jotka koskivat uuden junavarikon varausta Kirkkonummen ja Espoon rajalla. Varikkovarauksesta olivat valittaneet sekä Luoman kyläyhdistys, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, Kirkkonummen kunnanhallitus että muutamat yksityishenkilöt.
KHO huomautti, että maakuntakaavan varausmerkintä junavarikolle on yleispiirteistä suunnittelua, joka tarkentuu kaavoituksen edetessä.
Espoo ja Kirkkonummi eivät ole päässeet neuvottelutulokseen siitä, kumman kunnan alueelle varikko sijoittuisi.
KHO oli ottanut käsittelyyn myös kaupan suuryksikköjä koskevat merkinnät Uudenmaan maakuntahallituksen valituksesta. Hallinto-oikeus oli kumonnut kappaleen, joka rajoitti päivittäistavaran ja erikoistavaran kaupan minimikokoja muualla kuin Espoon, Helsingin, Kauniaisten tai Vantaan alueella.
Merkinnästä oli valittanut Uudenmaan ely-keskus.
Hyväksytyssä maakuntakaavassa päivittäistavarakaupan ja paljon tilaa vaativan erikoistavarakaupan pienin yksikkökoko olisi pitänyt olla vähintään 10 000 neliötä.
KHO totesi, ettei alkuperäinen maakuntakaavan ratkaisu ollut lainvastainen. Se kumosi hallinto-oikeuden ratkaisun.
KHO myös kumosi päätöksen, jolla alempi oikeusaste oli kumonnut maakuntakaavan luontorajauksia.
Maakuntakaavan muoto oli muuttunut eikä kaikkia olemassa olevia luonnonsuojelualueita tai Natura-alueita merkitty kartta-aineistoon samalla tavalla kuin ennen. Nämä pienet suojelualueet oli listattu kaava-aineiston liitteisiin.
Luontojärjestöt valittivat tästä menettelystä, ja niiden valitus menestyi hallinto-oikeudessa. KHO tutki, olivatko maakuntakaavan luontoselvitykset riittäviä, ja täyttikö kaavaratkaisu luonnonarvojen vaalimista koskevan sisältövaatimuksen.
KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksestä tämän osan.
Valituskierroksen jälkeen Helsingin seudun maakunta sai lainvoiman juuri siinä muodossa kuin maakuntavaltuusto sen hyväksyi vuonna 2020.
Lue lisää: