Helsingin poliisi: Katu­jengeistä tuli normaali ilmiö

Helsingin poliisi on tutkinut laajaan katujengiin liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa on yhteensä 23 epäiltyä.

14.3. 12:45 | Päivitetty 14.3. 14:44

Poliisin mukaan katujengit ovat vakiinnuttaneet toimintansa pääkaupunkiseudulla.

Helsingin poliisissa on tutkittu syksyn ajan laajaa helsinkiläiseen katujengiin liittyvää rikoskokonaisuutta.

Nyt tutkittavana ja jo osin oikeuden käsittelyssä olleessa kokonaisuudessa on yhteensä noin parikymmentä rikosta ja 23 epäiltyä. Epäillyt ovat 18–29-vuotiaita ja heidän epäillään tehneen rikoksia eri kokoonpanoissa ja rooleissa. Rikokset ajoittuvat vuosille 2021–2022.

HS uutisoi tutkinnasta viime viikolla.

Lue lisää: Taas uusi katujengien rikosvyyhti: Helsingin poliisi tutkii laajaa kokonaisuutta

Vyyhdin pääepäilty on 24-vuotias mies, joka poliisin mukaan johtaa helsinkiläistä katujengiä. Mies on tuomittu aiemmin muun muassa laittomista uhkauksista ja liikennerikoksista. Kokonaisuudessa on ollut vangittuna kuusi ihmistä. Pääepäilty on edelleen vangittuna.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksen ja Helsingin poliisilaitoksen mediatilaisuudessa Helsingissä.

Poliisi kertoi tutkinnasta tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuudessa oli puhumassa muuan muassa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo, jonka mukaan Helsingissä katujengeistä on tullut uusi normaali.

”Ilmiön juuret ovat pääkaupunkiseudulla, mutta valitettavasti ilmiö nostaa päätään myös muissa suuremmissa kaupungeissa”, Heikinheimo kertoi.

Ryhmiin liittyvät rikosepäilyt ovat tyypillisesti väkivaltarikoksia, huumausainerikoksia sekä liikennerikoksia.

Helsingin poliisin rikostutkinnan johtajan Markku Heinikarin mukaan jengeihin liittyviltä henkilöiltä on takavarikoitu vuoden 2023 alkupuolella runsaasti ampuma-aseita.

”Tammikuussa oli sellainen yö, että kenttäpartio takavarikoi yhteensä kolme käsiasetta katujengeihin liittyviltä ihmisiltä.”

Heinikarin mukaan katujengien toiminta on vakiintunut ja lisääntynyt varsinkin Helsingissä. Keskeisistä henkilöistä tulee poliisille rikosilmoituksia lähes päivittäin.

Katujengien toiminta ei välttämättä näy suurelle yleisölle, Heinikari selventää, mutta sitä on opittu poliisissa tunnistamaan paremmin.

Katujengit toimivat tällä hetkellä selkeästi tietyillä alueilla. Näissä esiintyy muun muassa poliisivastaisuutta. Mitään alueita, joille ei uskaltaisi mennä ei Heinikarin mukaan kuitenkaan ole olemassa. Jengit käyvät myös aktiivista huumekauppaa.

Jengeihin liittyviltä henkilöiltä on takavarikoitu suuria määriä käteistä rahaa ja jonkin verran huumeita. Esitutkinnassa on tullut ilmi muun muassa kokaiinikauppaa.

Valtaosa katujengeihin kuuluvista henkilöistä on toisen tai ensimmäisen polven maahanmuuttajia. Suurin osa heistä on syntynyt Suomessa tai heillä on Suomen kansalaisuus.

Nyt syyteharkintaan siirtyvässä kokonaisuudessa on mukana Helsingin Vuosaaressa tapahtunut välikohtaus, jossa 24-vuotiaan johtohahmon epäillään ampuneen laukauksia kohti 25-vuotiasta miestä. Yksi laukauksista osui jalkaan.

Poliisi epäilee, että välikohtaus liittyi miesten väliseen epäselvyyksiin velasta. Tapauksesta epäillään myös 18- ja 19-vuotiaita miehiä, poliisi tiedottaa.

Lisäksi toinen ampumistapaus tapahtui Vuosaaren pikaruokaravintolan edessä kesällä 2022. Helsinkiläisjengin johtohahmo ampui auton kyydistä useita laukauksia. Ampumisen kohteena oli toisen helsinkiläisjengin jäseniä.

Lue lisää: Auton ikkunasta ammuskelu McDonald’sin edessä Vuosaaressa toi alle vuoden tuomion

Kyseistä 24-vuotiasta epäillään yrittäneen kiristään 26-vuotiaalta uhrilta niin sanottua katusakkoa. Kiristäminen alkoi keväällä 2022. Kyseiseen kiristykseen liittyy poliisin mukaan myös lokakuussa 2022 tapahtunut ryöstö.

Poliisi otti epäillyn johtohahmon kiinni epäillyn ryöstön jälkeen. Epäilty vangittiin teosta epäilynä. Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että mies jakoi vankilasta käsin ohjeita jengin jäsenille. Suunnitelmana oli vahingoittaa 26-vuotiasta kiristyksen uhria ja tämän läheistä.

Poliisi tutkii tekoa henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna.

Lisäksi kokonaisuuteen epäillään liittyvän myös törkeitä huumausainerikoksia, lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ja ampuma-aserikoksia. Poliisi on takavarikoinut epäillyiltä kaksi käsiasetta ja neljä pidempää asetta. Epäillyiltä on takavarikoitu myös rynnäkkökivääri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat