Helsingin uima­halleissa ja maa­uimaloissa yleensä puhdasta vettä, selvitys osoittaa

Helsingin kaupungin selvitys osoittaa, että pääosin vesi on hyvässä kunnossa yleisissä uimahalleissa. Virtsa-aineita löytyi eniten kylmävesialtaista.

Mäkelänrinteen altaita vuonna 2022.

13.3. 21:26

Vesi on pääosin puhdasta Helsingin uimahalleissa, maauimaloissa sekä muissa yleisissä altaissa esimerkiksi hotelleissa tai liikuntakeskuksissa.

Näistä paikoista kahden vuoden aikana kerätyistä näytteissä vesi oli mikrobiologiselta laadultaan hyvää yli 99 prosentissa. 88 prosenttia näytteistä täytti kaikki veden fysikaalis-kemialliselle laadulle asetetut tiukatkin vaatimukset eli vesi ei ollut esimerkiksi sameaa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston poliitikot käsittelevät myöhemmin tällä viikolla selvitystä veden laadusta vuosilta 2021 ja 2022, mutta tilanne ei juuri eroa edellisistä vuosista.

Niissä harvoissa näytteissä missä havaittiin kohonneita mikrobipitoisuuksia altaat tyypillisesti suljettiin ja vesi puhdistettiin nopeasti.

Eniten allasveden laatua heikensivät poikkeamat klooripitoisuudessa. Liian pieni klooripitoisuus voi tarjota mikrobeille liian hyvät kasvuolosuhteet. Liian suuri määrä klooria taas voi ärsyttää kloorille herkistyneille uimareille.

Poikkeamat kloorin määrässä olivat kuitenkin lähes aina pieniä. Ainoastaan yhdessä näytteessä havaittiin teknisen häiriön vuoksi korkea määrä klooria, mutta kyseinen allas oli vian sattuessa jo valmiiksi poissa käytöstä.

Kolmesta prosentissa näytteistä havaittiin liian paljon ureaa eli virtsa-ainetta, jota tyypillisesti joutuu veteen uimarien hien ja virtsan mukana. Useimmat ylitykset olivat kylmäaltaissa, joissa vettä on vähän. Niissä urean määrä siis nousee herkemmin yli raja-arvojen, jos uimarit eivät ole peseytyneet kunnolla ennen altaaseen menoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat