Helsingin yrittäjät kärsivät nuorten häiriköinnistä ja rikoksista

Helsinkiläisten yrittäjien havaintojen mukaan nuorten häiriökäyttäytyminen ja rikollisuus on lisääntynyt.

Kyselyn mukaan iso osa häiriöstä tapahtuu ostoskeskuksissa.

14.3. 10:01 | Päivitetty 14.3. 10:06

Helsingin kauppakamarin tuoreen kyselyn mukaan nuorisoryhmien ja mahdollisesti jopa katujengien aiheuttamat häiriöt ovat lisääntyneet Helsingissä viime vuosien aikana. Yli puolet vastaajista kertoivat havainneensa ryhmien aiheuttamaa häiriötä.

Suurin osa häiriöitä havainneista toimii ostoskeskuksissa. Yritykset ovat kohdanneet ilkivaltaa, häiriökäyttäytymistä, näpistyksiä ja vakavimmissa tapauksissa varkauksia ja ryöstöjä.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Marko Silenin mukaan lukumääräisesti suurin osa tapauksista on ollut häiritsevää käytöstä.

Kyselyyn on vastannut 73 helsinkiläistä yrittäjää.

Reilu kolmasosa kyselyyn vastanneista kertoi rikollisen jengitoiminnan häirinneen liiketoimintaa. Vastaajista 9,6 prosenttia eli noin seitsemän vastaajaa kertoi harkinneensa liiketilojen määräaikaista sulkemista häiriöiden vuoksi.

Osassa kysymyksistä vastaajilta oli kysytty suoraan katujengien toiminnasta.

Reilu 40 prosenttia vastaajista kertoi, etteivät katujengit ole vähentäneet asiakkaita. Noin kolmasosan mukaan katujengit ovat vaikuttaneet asiakaskuntaan negatiivisesti.

Kyselyn alussa vastaajille on avattu poliisin määritelmää katujengeistä. Sen mukaan katujengit leimautuvat tiettyihin kaupunginosiin ja niiden keskuudesta on tunnistettu johtohahmoja. Ryhmät käyttävät usein tunnuksinaan kaupunginosan nimeä tai postinumeroa.

Silenin mukaan on eri asia miten kukin ihminen katujengin ymmärtää.

”Se on subjektiivinen kokemus, miten ymmärtää mikä on katujengi.” Kyselyssä kuitenkin käsitellään nimenomaan katujengejä ja niiden aiheuttamia häiriöitä.

Silenin mukaan eri toimialojen edustajien kanssa keskusteltaessa ei ole tullut ilmi, että katujengiläiset olisivat vaatineet mistään yrityksistä suojelurahaa tai esittäneet yrityksille uhkauksia.

Yritysten mukaan nuorten rikollisuuteen pitäisi puuttua nykyistä tehokkaammin. Vastaajat toivovat lisää resursseja poliisiin ja nuorisotyöhön. Erityisesti toivotaan painotuksia ennalta ehkäisyyn ja poliisiin näkyvämpään läsnäoloon alueilla.

Silenin mukaan yrittäjät toivovat myös kovia keinoja, kuten kovempia rangaistuksia vaarallisten esineiden hallussapidosta.

Yhtenä parhaana ennalta ehkäisevänä keinona yrittäjät näkevät työpaikkojen ja opintomahdollisuuksien parantamisen.

”Työharjoittelupaikat olisi yksi parhaita keinoja taklata sitä, ettei jäädä näihin porukoihin pyörimään”, Silen sanoo.

Poliisi on erottanut toisistaan kaksi nuoria koskevaa rikosilmiötä: katujengit ja nuorten lisääntyneen ryöstörikollisuuden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat