Poliisi epäilee: Katu­jengin 24-vuotias pää­tekijä ohjeisti vankilasta käsin muita rikoksiin

Helsingin poliisi tutkii uutta katujengikokonaisuutta, jossa päätekijän epäillään ohjailleen muita jäseniä rikoksiin vankilasta käsin.

Rikoskomisario Crista Granroth Poliisihallituksen ja Helsingin poliisilaitoksen mediatilaisuudessa tiistaina.

14.3. 14:49 | Päivitetty 14.3. 15:22

Helsingin poliisi on tutkinut viime syksystä saakka katujengeihin liittyvää rikoskokonaisuutta.

Teot tapahtuivat vuosina 2021–2022. Kokonaisuuteen kuuluu toistakymmentä rikosta, epäiltyjä on yhteensä 23.

Tutkinnan kohteena olleella jengillä on poliisin mukaan nimi. Ryhmä leimautuu ja toimii tietyllä alueella Helsingissä. Jengin jäsenet tekevät rikoksia yhdessä.

Kyseisen jengin toiminnassa painottuvat tutkinnanjohtajan Crista Granrothin mukaan rahaan ja sen perintään liittyvät rikokset. Uhrit eivät tyypillisesti ole toisten jengien jäseniä.

Jengin jäsenet ovat pääosin täysikäisiä nuoria jäseniä. Rikoskokonaisuudessa on kuultu epäiltynä yhtä 15-vuotiasta ja jengin liepeillä liikkuu joitain alaikäisiä, Granroth kertoo.

Osa rikoksista on siirtynyt syyteharkintaan aiemmin ja osa on jo käsitelty käräjäoikeudessa. Epäillyt ovat 18–29-vuotiaita, ja heidän epäillään tehneen rikoksia erilaisissa kokoonpanoissa ja rooleissa.

Kuusi henkilöä on ollut vangittuna parin viikon päästä syyteharkintaan siirtyvän esitutkinnan aikana. Helsinkiläisjengin johtohahmoksi epäilty 24-vuotias mies on edelleen vangittuna.

Syyteharkintaan siirtyvät muun muassa tapon yritys, kaksi törkeää ryöstöä, törkeän kiristyksen yritys, törkeä ampuma-aserikos, törkeitä huumausainerikoksia, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu. Poliisi on takavarikoinut kokonaisuuteen liittyen useita ampuma-aseita.

Valmistelurikoksesta on ollut vangittuna ainakin kaksi eri henkilöä. Samasta rikosnimikkeestä epäillyt ovat HS:n tietojen mukaan 1990-luvulla syntyneet veljekset.

Lue lisää: Taas uusi katujengien rikosvyyhti: Helsingin poliisi tutkii laajaa kokonaisuutta

Tapahtumat liittyvät väkivaltaisiin välikohtauksiin Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Töölössä.

Ensimmäinen välikohtaus tapahtui Itäkeskuksen uimahallin parkkipaikalla syksyllä 2021 kun kolme nuorta aikuista pakotti 15-vuotiaan autoonsa aseella uhaten.

Autokyyti kesti noin 20 minuuttia, minkä aikana epäillyt ryöstivät uhrin. Pojan epäillään sopineen heidän kanssaan tupakkakaupat uimahallille. Poika ei tuntenut miehiä etukäteen.

Tapausta tutkittiin törkeänä ryöstönä ja törkeänä vapaudenriistona.

Saman mieskolmikon epäillään pahoinpidelleen 26-vuotiaan miehen Vuosaaressa joitakin päiviä myöhemmin puukolla uhaten. Uhri oli istunut pysäköidyssä autossa kun hänet saartoivat naamioituneet miehet kimppuun hyökäten, poliisi epäilee.

Seuraava välikohtaus tapahtui lokakuussa 2021 Vuosaaressa kun 24-vuotiaan johtohahmon epäillään ampuneen useita laukauksia kohti 25-vuotiasta miestä. Yksi laukauksista osui asianomistajaa jalkaan. Motiiviksi poliisi epäilee velkaan liittyviä epäselvyyksiä.

Tämän jälkeen seuraavana kesänä nousi uutisotsikoihin Vuosaaressa pikaruokaravintola McDonald’sin pihassa kesäkuussa 2022 tapahtunut ampumavälikohtaus. 24-vuotiaan johtohahmon epäillään ampuneen auton kyydistä useita laukauksia toisen jengin jäseniä kohti. He olivat tapahtumahetkellä ravintolan pihalla. Tapausta on tutkittu murhan yrityksenä.

Poliisipartio pysäytti paikalta poistuneen auton ja otti 24-vuotiaan epäillyn ja kuljettajana toimineen 18-vuotiaan miehen kiinni. Heidät vangittiin myöhemmin. Autosta myös takavarikoitiin ase.

Käräjäoikeudessa 24-vuotias mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja laittomista uhkauksista seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio on lainvoimainen. Mies vapautui tutkintavankeudesta kesällä 2022.

Seuraava rikosepäily puolestaan ajoittuu lokakuuhun 2022, mutta poliisi uskoo kiristämisen alkaneen jo keväällä 2022.

Helsinkiläisjengin 24-vuotiaan rikoksista tuomitun johtohahmon epäillään yrittäneen kiristää 26-vuotiaalta niin sanottua katusakkoa. Kiristäminen keskeytyi hetkeksi, kun johtohahmo oli vangittuna pikaruokaravintolan ampumisen takia.

Kiristämisen epäillään jatkuneen epäillyn vapauduttua vankilasta. Kun kiristyksen kohde ei maksanut summaa, epäilty alkoi uhkailla väkivallalla tämän lähipiiriä.

Tutkinnanjohtajan Granrothin mukaan poliisi pääsi jengin jäljillä juuri pikaruokaravintolan luona tapahtuneen ampumisen jälkeen.

Poliisi epäilee, että katusakon kiristämiseen liittyy myös epäilty ryöstö lokakuussa 2022. Johtohahmon epäillään ryöstäneen kiristyksen kohteen läheisen henkilön Kaisaniemessä.

Viiden helsinkiläisjengin jäsenen epäillään etsineen ryöstön uhria ja tavanneen hänet Töölössä heti johtohahmon kiinnioton jälkeen. Heidän epäillään uhanneen uhria. Tämän tapauksen epäillyt ovat 24–29-vuotiaita. Tapaus siirtyy syyteharkintaan oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisena.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että johtohahmo jakoi vankilasta ohjeita jengin jäsenille ulkomaailmaan. Epäillyt tässä uhkauksessa ovat 24–29-vuotiaita.

Vankilassa ollut johtohahmo antoi ohjeita poliisin epäilyn mukaan muille jengin jäsenille, jotta nämä vaikuttaisivat johtohahmoa koskevien rikosepäilyjen mahdollisiin uhriin tai todistajiin.

Suunnitelmana oli vahingoittaa 26-vuotiasta kiristyksen uhria ja tämän läheistä.

Granrothin mukaan suunnitelmassa puhuttiin ampumisesta ja tappamisesta.

Miehen epäillään myös suunnitelleen kiristyksen kohteen ja tämän läheisen vahingoittamista vapautumisensa jälkeen.

Asia siirtyy syyteharkintaan törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna. Kyseinen on valmistelurikos on harvinaisempi poliisin tutkinnassa. Rikos edellyttää sitä, että tekijä tekee valmisteluja tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten. Nämä valmistelut voivat olla esimerkiksi suunnitelman laatimista, taikka tekoon käskyttämistä.

Kyseessä on vakava rikosnimike, josta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.

Lue lisää: Entinen jengi­rikollinen pelkää Suomen luisuvan Ruotsiakin pahempaan tilanteeseen

Lue lisää: Näin sai alkunsa nuorten miesten koston kierre, jonka takia poliisi alkoi puhua katujengeistä

Lue lisää: ”Biiffejä” – Poliisi ilmoitti Helsingin seudulle syntyneistä väki­valtaisista jengeistä, kaduilla vastassa on hämmentynyt epäusko

Lue lisää: Suunniteltiinko Helsingin Kaivohuoneelle väkivaltaista hyökkäystä? – Katujengejä ruoditaan nyt oikeudessa

Lue lisää: Katujengeille jaetaan tuomiot tänään: Jengipomoa syytetään haulikolla ammuskelusta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat