16-vuotias kysyi tuntemattomalta tietä wc-tiloihin, neuvoja raiskasi tytön hotellin vessassa

Hovioikeus tuomitsi tekijän ehdolliseen vankeusrangaistukseen raiskauksesta nuorena henkilönä.

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa tapauksesta maanantaina

14.3. 21:12

16-vuotias tyttö kysyi ikäiseltään pojalta tietä lähimpään vessaan, kun nuoret kohtasivat kadulla Helsingissä. Poika näytti tytölle reitin hotellin wc-tiloihin. Wc-tiloissa poika raiskasi tytön.

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa tapauksesta maanantaina. Se on samoilla linjoilla kuin käräjäoikeus aiemmin. Tuomioksi tuli ehdollista vankeutta raiskauksesta nuorena henkilönä.

Tapahtumat saivat alkunsa Helsingin Jätkäsaaressa helmikuussa vuonna 2018. Nuoret eivät tunteneet toisiaan ennestään lainkaan, mutta molemmat olivat olleet aiemmin samoissa kotibileissä melko lyhyen matkan päässä tapahtumapaikalta.

16-vuotias tyttö meni kysymään hänelle vieraalta pojalta vessan sijaintia. Kun poika seurasi häntä hotelliin, tyttö kertoi ajatelleensa, että poika vain näyttää hänelle, missä vessa on.

Kun nuoret päätyivät hotellin inva-wc:hen, siellä syyttäjän mukaan tapahtui kuitenkin raiskaus. Syyttäjän mukaan poika pakotti tytön suojaamattomaan oraaliyhdyntään väkivaltaa käyttäen ja teki muitakin tekoja, jotka loukkasivat tytön seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Epäilty kiisti syytteen käräjäoikeudessa. Hänen mukaansa kyse ei ollut pakottamisesta.

Oikeus tutki esimerkiksi hotellin valvontakameroiden materiaalia vessan ulkopuolelta ja kuuli järkyttynyttä tyttöä jälkeen päin auttaneita ihmisiä. Esimerkiksi hotellin vastaanotossa oli huomattu itkevä tyttö.

Siksi käräjäoikeus päätyi antamaan pojalle tuomion raiskauksesta nuorena henkilönä.

Tuomittu valitti asiasta hovioikeuteen. Hän vetosi edelleen siihen, että kyse olisi ollut vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä.

Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

Tyttö kertoi tapahtumista johdonmukaisesti ja pääosin samalla tavalla esimerkiksi hänet tutkineelle lääkärille sekä hotellin henkilökunnalle.

Tuomio ei siis muuttunut. Rangaistuksen ankaruutta hovioikeus tarkasteli uudelleen. Käräjäoikeuden tuomiossa ehdollista vankeutta oli puolitoista vuotta, hovioikeus piti oikeudenmukaisena vuotta ja kahta kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat