Parvekekaide ei ollut lain­mukainen, sanoo Tukesin yli­tarkastaja

Nuori nainen putosi parvekelasin rikkouduttua seitsemännen kerroksen parvekkeelta Tikkurilassa maaliskuun alussa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Kerrostalon parveke Vantaan Tikkurilassa Unikkotiellä 9. maaliskuuta.

15.3. 7:30 | Päivitetty 15.3. 18:45

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Petri Kulmalan mukaan Tikkurilassa maaliskuussa pettänyt parvekekaide ei ollut lainmukainen.

”Lain mukaiset vaatimukset parvekelasituksen turvallisuudelle eivät ole täyttyneet, koska näin on päässyt käymään”, Kulmala kertoo. Vaatimusten tarkoitus on ehkäistä Vantaan Tikkurilan kaltaiset onnettomuudet.

Nuori nainen putosi parvekelasin rikkouduttua seitsemännen kerroksen parvekkeelta Vantaan Tikkurilassa maaliskuun alussa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Tukes tutkii onnettomuuteen johtaneita syitä. Kulmalan mukaan kyse on ollut joko rakennusvirheestä, asennusvirheestä tai materiaalivirheestä.

”Emme vielä tiedä, onko vika ollut alumiinisessa kaiderakenteessa vai sen alapuolella olevassa lasissa. Sitä nyt selvitetään, mikä rakenneosa on pettänyt”

Kyseisillä parvekkeilla laminoidut kaidelasit kiinnittyvät tehdasvalmisteisten vaakasuuntaisten alumiinirakenteiden väliin.

Tukesin mukaan ei kuitenkaan ole mahdollista, että parvekkeen lasitukset olisi suunniteltu taikka rakennettu määräysten mukaisesti.

Onnettomuustalon on rakentanut Lapti oy. Aluejohtaja Matti Leimi kommentoi aiemmin HS:lle sähköpostilla, että kohde on suunniteltu ja rakennettu rakennusmääräysten mukaisesti.

Keskiviikkona hän täydensi tekstiviestitse, että kohteessa käytetty parvekeratkaisu on yleinen. Viranomaiset ovat rakentamisen aikana hänen mukaansa tehneet tavanomaiset tarkastuksensa kohteeseen sekä loppukatselmuksen. Näissä talo on todettu määräykset täyttäväksi, hän kirjoittaa.

Myöskään vuositarkastuksissa ei hänen mukaansa ole löydetty mitään huomauttavaa parvekkeihin liittyen.

Aluejohtajan mukaan on kaikkien edun mukaista, että onnettomuuden syyt ja parvekekaiteiden turvallisuus tarkastetaan.

”Emme lähde spekuloimaan tapahtunutta kesken viranomaistutkinnan”, Leimi kirjoittaa.

Turmaparveke on Kulmalan mukaan tyypillinen kerrostalojen alumiinilasikaiderakenne.

Samantyylisiä parvekkeita on käytössä lukuisissa asuintalossa. Kulmala muistuttaa, että jokainen kaide suunnitellaan ja mitoitetaan kohdekohtaisesti.

Koska tutkimukset ovat vielä täysin alussa, Kulmala ei osaa arvioida minkälaisia vaikutuksia selvityksellä voi olla.

Pahin vaihtoehto on, että parvekkeesta paljastuu laajalle skaalautuva turvallisuuspuute, mutta tällä hetkellä tällaista arviointia ei voi vielä tehdä.

Tikkurilassa sijaitsevan taloyhtiön parvekkeet on asetettu käyttökieltoon.

HS:n tietojen mukaan onnettomuuden uhri, vuonna 2000 syntynyt nainen asui ylemmässä, talon kahdeksannessa kerroksessa. Hän oli vierailulla alemmassa kerroksessa asuvan naisen luona. Naiset olivat samaa ikäluokkaa.

Tukesin lisäksi onnettomuutta tutkii poliisi. Poliisi ei tällä hetkellä epäile, että tapaukseen liittyisi rikosta. Poliisi tekee Tukesin kanssa testejä ja on muun muassa kuullut turman silminnäkijää todistajana.

Tukesin tiedoista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat