Näin Helsinki haluaa käyttää Espan suljettavat ajokaistat

Autokaistojen tilalle Espalle tulee 12 uutta kahvila- ja oleskelualuetta ruukkupalmuineen ja oliivipuineen.

Esplanadeille tulevia uusia terassitiloja Helsingin kaupungin havainnekuvassa.

15.3. 12:26 | Päivitetty 15.3. 13:15

Esplanadien kävelykatusuunnitelmissa kesäkasvien määrä kasvaa ja monipuolistuu. Helsingin kaupunki sulkee molemmilta Esplanadeilta yhden kaistan ja tilalle on nyt suunniteltu uutta oleskelutilaa.

Autoliikenteeltä vapautuville ajokaistoille tulee runsaasti ruukkukasveja, jotka viittaavat puiston historiallisiin näkymiin.

Suunnittelijat ovat katsoneet historiallisia kuvia jopa siinä määrin, että Esplanadeille on soviteltu jälleen palmuja, toki ruukkukasveina.

Kaduille on soviteltu ruukkupalmujen lisäksi, laakeripuita, oliivipuita, taatelipuita, mehikasveja ja köynnöksiä. Lisäksi valaisinpylväisiin on määrä ripustaa amppeleita.

Kaupungin suunnitteluvastaava Pia Rantasen mukaan aivan niin suuria palmuja ei saada kuin takavuosina, jolloin Runebergin patsaan ympäristössä komeat palmut viheriöivät.

Rantanen korostaa, ettei vielä ole täyttä varmuutta siitä, mitä kaikkia kasveja Helsinkiin saadaan.

Toimitusvaikeudet rasittavat myös vihersuunnittelua. Maisema-arkkitehti Satu Niemelä-Prittinen WSP:stä on kuitenkin toiveikas.

”Näillä näkymin kasvisuunnitelma pitää paikkansa, ja ripaus eksotiikkaa syntyy kesäkukkaistutusten sekaan sijoitetuista pienistä kääpiöpalmuista ja erikokoisista kanariantaatelipuista. Pallomaisia pienpuita kuten laakeripuita ja oliivipuita ollaan myös saamassa.”

Lue lisää: Helsingin jättiterassi jää taas toteutumatta

Runebergin patsaan ympärillä oli 1890-luvulla kesäisin palmuja, jotka syksyn tullen siirrettiin Talvipuutarhaan.

Kaistojen kokeiluluonteinen sulkeminen Etelä- ja Pohjoisesplanadeilta antaa mahdollisuuden rakentaa oleskelualueita, jotka ovat leveydeltään 2–3,5-metrisiä.

Kaikkiaan uutta aluetta kävelyyn, oleiluun ja pyöräilyyn rakentuu noin tuhat neliötä.

Muutokset näkyvät katukuvassa kesästä 2023 alkaen ja jatkuvat syksyyn 2024. Ajanjaksoa voidaan muuttaa saatujen kokemusten perusteella.

Kasvivalintojen lisäksi kaupunki on pyrkinyt klassiseen kokonaisilmeeseen myös katurakenteissa ja kalusteissa. Tavoitteena on väreiltään hillitty, talojen empiretunnelmaan soveltuva kokonaisuus.

Kesärakenteiden hankintakierros on parhaillaan menossa. Rantasen mukaan rakentamaan ryhdytään heti, kun rakennusmateriaalit ovat saapuneet. Tavoitteena on, että kaikki olisi valmista viimeistään Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

1900-luvun alussa kesäistutukset olivat muuttuneet yhä näyttävämmiksi Esplanadilla.

Pohjoisesplanadin levennysalueen pintamateriaalina käytetään samaa punaista graniittia kuin nykyisellä jalkakäytävällä. Paikoin levennys toteutetaan teknisistä syistä puupintaisena korokerakenteena.

Levennys toteutetaan niin, että se on purettavissa pois, eikä se vahingoita historiallista nupukiveystä.

Eteläesplanadin levennysosa on myös punaista graniittia ja paikoin asfalttia. Kadulle rakennetaan käytöstä poistuvan ajokaistan päälle kaksisuuntainen pyörätie sekä pysäköintipaikat polkupyörille ja sähköpotkulaudoille.

Esplanadien lisäksi väliaikaisia kävely- ja pyöräilyalueita toteutetaan Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla.

Kivijalkaliikkeet ja ravintolat laajentavat toimintaansa molemmilla Esplanadeilla uudelle levennysalueelle.Tulevana kesänä noin tusina yritystä hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Esplanadeille jätetään paikkoja huolto- ja saattoliikenteelle, taksiasema sekä liikkumisesteisten pysäköintipaikkoja.

Jalkakäytäville sijoitetaan kymmeniä kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettuja penkkejä ja muita kalusteita. Ne ovat tyyliltään klassisia ja sopivat historialliseen arvoympäristöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat