Helsingin suurin remontti mullistaa näkymät Mannerheimintiellä

Jättiremontti kaataa sata puuta Mannerheimintien vierustalta. Osa puista on kookkaita ja hyväkuntoisia puuvanhuksia.

Kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio arvioi, että kaadettavaksi merkitty hevoskastanja voisi olla liki satavuotias.

17.3. 9:11 | Päivitetty 17.3. 10:29

Järeitä hevoskastanjapuita, isoja koivuja, puistolehmuksia, likimain sata puuta on saanut kylkeensä punaisen leiman kaatamisen merkiksi Mannerheimintien eteläpäässä.

Mannerheimintien isossa peruskorjauksessa katu myllätään koko leveydeltään, ja katualue myös laajenee sivusuunnassa. Katualue laajenee esimerkiksi hotellien ja Hesperianpuiston kohdalla jopa 5,5 metriä puiston puolelle.

Muutokset puustossa ja katualueessa muuttavat maisemaa merkittävästi.

Kaadettavien puiden joukossa on hyväkuntoisten puuvanhusten lisäksi myös elonkiertonsa loppupäässä olevia puolilahoja puita, jotka kaupunki joutuisi joka tapauksessa kaatamaan joko tänä tai ensi vuonna.

Kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio osoittaa hotelli Scandicin edessä seisovaa huomattavasti kallistunutta lehmusta, jonka kuori on kuoriutunut auki.

”Siellä on kolmen metrin korkeuteen asti lahopuuta”, Raisio sanoo.

Kaikki kaadettavat puut eivät suinkaan ole elinkelvottomia. Esimerkiksi Hesperianpuiston puolella kaatotuomion saaneilla kolmella hevoskastanjalla on hyvät kasvuolosuhteet, ja niiden rungon ympärys on mahtava.

Myös liki satavuotiaan vaahteran runko on rinnankorkeudella parimetrinen. Yksi järeä oksa on vaahteralle tyypilliseen tapaan irtoamassa, mutta normaaliaikana oksa tuettaisiin runkoon, ja puu jatkaisi kasvuaan.

Raisio luokittelee kaupunkikuvallisiksi menetyksiksi Hesperianpuiston hevoskastanjat ja vaahterat, mutta myös Eduskuntatalon tuntumassa kasvavat kolme jalopuuta.

”On se suoraan sanottava, että tämä on tappio”, Raisio sanoo.

Hän ei ole ollut viime vaiheen peruskorjaussuunnittelussa mukana, ja tuntee myötätuntoa myös niitä kollegoita kohtaan, jotka ahtaassa katutilassa yrittävät sovitella mahdollisimman monia toimintoja Mannerheimintielle.

Kaadettavat puut on merkitty maalitäplin.

Peruskorjauksen laajuutta on moitittu myös siitä, että kaistaleveydet olisivat ylimitoitettuja, ja että katutöitä ulotetaan voimassa olevan asemakaavan ja katusuunnitelman ulkopuoliselle alueelle. Luontoaktiivit ovat huolissaan myös liito-oravien ja lepakoiden elinoloista.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Kaupunkiluontoliike ry ovat vaatineet töiden keskeyttämistä. Molemmat ovat esittäneet vaatimuksensa sekä kaupungille että Uudenmaan ely-keskukselle.

Projektiorganisaatio tutki keskiviikkona vielä kertaalleen kaadettavien puiden määrää ja sijaintia. Yksikön päällikkö Liisa Taskila sanoo, että kaupungin näkemyksen mukaan katusuunnitelma sopeutuu lainvoimaiseen asemakaavaan, joka on hyväksytty 38 vuotta sitten. Katusuunnitelma on hyväksytty yleisten töiden lautakunnassa vuonna 2015.

Katusuunnitelman mukaan Hesperianpuiston reuna siirtyy enimmillään 5,50 metriä itään. Kadun ja puiston rajalle rakennetaan paasikivimuuri, jonka päälle asennetaan antiikkikaide. Nykyinen syreeniaidanne, tai lähinnä siitä otetut pistokkaat, siirretään uudelle paikalle muurin taakse.

”Eivätkä kaistaleveydet ole ylimitoitettuja. Niukkuutta tässä jaetaan joka suuntaan”, Taskila sanoo.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri Emilia Pippola myöntää, että asemakaavan, katusuunnitelman ja kaadettavaksi merkittyjen puiden sijainnin vertailu on hankalaa.

Yhdistyksessä on kuitenkin ymmärrys, että kaatotoimet ulottuvat liian pitkälle Hesperianpuistossa. Kaavan istutusalueita olisi muuttunut asvaltoiduksi kaduksi.

”Toivoisimme kaupungilta avoimempaa tiedottamista, koska katusuunnitelman ja maaston nykytilanteen erojen hahmottaminen on todella vaikeaa”, Pippola sanoo.

Katu- ja puistopuut ovat rakkaita kaupunkilaisille, ja luonnonsuojeluyhdistys saa niistä palautetta toistuvasti. Esimerkiksi puidenkaadosta Sibeliuksen puistossa on tullut huomautuksia.

”Kun puita kaadetaan, muutos kaupunkikuvassa on dramaattinen. Se tuottaa selvästi surua asukkaille”, Pippola sanoo.

Hotelli Scandicin ja Hotelli Crown Plazan kohdalla Mannerheimintien katualue on nyt kapeimmillaan. Kadun peruskorjauksessa katualue levenee Hesperianpuistoon.

Mannerheimintien projektiryhmä oli varautunut siihen, että iso muutos aiheuttaa surua ja harmitusta kaupunkilaisille. Taskila muistuttaa, että peruskorjauksessa istutetaan saman verran puita kuin niitä kaadetaan Paikoitellen puita tulee jopa enemmän kuin niitä siellä nyt on.

”Puille tehdään kunnon kasvualustat, ja varmistetaan, että ne ovat riittävän kaukana kunnallistekniikasta. Jos tekniikkaa joudutaan tulevaisuudessa huoltamaan, työt eivät häiritse puiden juuria.”

Hän muistuttaa, että Mechelininkadun remontin valmistuttua uudet puut ovat lähteneet kasvamaan kovaa kyytiä.

Hesperianpuiston vanhat hevoskastanjat ovat kasvaneet isoiksi kymmenien vuosien aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat