Helvetin enkeli ampui kokelaan Espoon Suurpellossa – Hovioikeus kevensi tuomiota

Helsingin hovioikeus vapautti yhden tuomitun Espoon Suurpellon ampumistapauksessa ja muutti yhden tuomion murhasta tapoksi.

Helsingin hovioikeus

15.3. 10:31 | Päivitetty 15.3. 15:16

Helsingin hovioikeus kevensi Espoon Suurpellon ampumisvälikohtauksen tuomioita.

Rikosjengiin kuuluvien miesten epäiltiin murhanneen liivijengin jäseneksi ehdolla olleen miehen heinäkuussa Espoon Suurpellossa.

Vuonna 1995 syntynyttä uhria ammuttiin kadulla tämän kodin läheisyydessä, ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitse aiemmin kaksi Helvetin enkelien jäsentä elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Hovioikeus muutti tuomiota merkittävästi.

Tapahtumat ajoittuvat Espoon Suurpeltoon heinäkuussa 2020. Tuomitut ajoivat puoli yhdeksän aikaan illalla Helvetin enkelien kerhotilalta uhrin kodin lähettyville. Miehet soittivat uhrille ennakkoon ja kertoivat olevansa tulossa tapaamaan häntä.

Uhri tuli autolle, jonka jälkeen ajaja ampui häntä. Uhrilla oli hovioikeuden mukaan mukanaan toimiva ase kun hän saapui autolle, mutta oikeus piti epätodennäköisenä, että uhri olisi käyttänyt tai uhannut sillä.

Laukaus osui uhria ylävartaloon, ja hän kääntyi selin autoon. Tämän jälkeen tuomittu ampui oikeuden mukaan uhria vielä selkään.

Tämän jälkeen tekijät pakenivat paikalta ja uhri ampui heidän peräänsä yhden laukauksen mukanaan olleella pistoolilla.

Tekijät pakenivat Suurpellosta Espoon Kivenlahteen, missä he oikeuden mukaan hävittivät tekoaseen ja toisen yllä olleen Helvetin enkelit -paidan ja jatkoivat matkaa jalan. Poliisi sai heidät kiinni Ruukinsillan kohdalla noin kello 21.40.

SYYTETYT kiistivät murhasyytteen ja sen, että teko olisi ollut harkittu ja suunnitelmallinen.

Hovioikeus piti epäselvänä sitä oliko miehillä tarkoitus tappaa ehdokas. Sen mielestä tapaamisen syynä oli liivimerkkien ja kerhotilan avaimen poishakeminen järjestöstä erotetulta uhrilta.

Miesten toimet ennen tapahtumaa tai sen jälkeen eivät oikeuden mukaan tukeneet johtopäätöstä suunnitelmallisesta teosta vaan näyttö tuki johtopäätöstä, että miehillä ei ollut motiivia surmata uhria.

Hovioikeus antoi 10 vuoden vankeusrangaistuksen taposta sekä muista vähäisemmistä teoista Lauri Petteri Kiviniemelle. Heikki Juhani Härkösen henkirikossyytteet oikeus hylkäsi ja tuomitsi hänet 4 kuukauden ja 20 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Lue lisää: Kaksi Helvetin enkelien jäsentä tuomittiin elin­kautiseen kokelas­jäsenen murhasta Espoon Suur­pellossa

Oikaisu 15. maaliskuuta kello 15.10: Korjattiin kolmanneksi viimeisen kappaleen verbi oikeaan muotoon ”tapaamisen”. Aluksi jutussa väitettiin virheellisesti tappamisen syynä olleen liivimerkkien ja kerhotilan avaimen poishakeminen, vaikka tämä oli tapaamisen syy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat