Tuore katujengitapaus herättää epäilyn: Ovatko aseiden kanssa heiluvat nuoret pelkkä kulissi?

Tuore katujengitapaus herättää epäilyn, että toiminta on entistä organisoidumpaa, kirjoittaa kaupunkitoimituksen rikostoimittaja Anne Kantola.

16.3. 17:20 | Päivitetty 16.3. 18:17

Katujengit ovat suomalaisen yhteiskunnan Schrödingerin kissa. Ne ovat ristiriitaisesti yhtäältä olemassa ja horjuttavat yhteiskunnallista vakautta, mutta samaan aikaan ne ovat pieniä löyhärakenteisia porukoita, jotka eivät näy katukuvassa.

Tiistaina Helsingin poliisin kotipesässä Pasilan poliisitalossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa rikosylitarkastaja Markku Heinikari kuvasi katujengeistä tulleen uusi normaali Helsingissä.

Lue lisää: Helsingin poliisi: Katu­jengeistä tuli normaali ilmiö

Rikosilmiö on muuttunut musiikkivideoilla provosoivien nuorten miesten kahnauksista selkeämmäksi rikolliseksi toiminnaksi, ainakin uuden esitutkinnan perusteella. Tutkinnassa ollut helsinkiläisjengi on harjoittanut väkivaltaa ja velanperintää jopa vankilasta käsin.

Mitä tämä uusi normaali tarkoittaa?

Helsingin poliisissa on viime syksystä lähtien tutkittu laajaa rikosvyyhtiä, joka liittyy itäisessä Helsingissä toimivaan katujengiin. Poliisin mukaan jengiä johtaa 24-vuotias mies, joka on istunut tutkintavankeudessa lokakuusta saakka.

Ryhmä ei ole uusi. Se on toiminut aivan yhtä kauan kuin jo aiemmin oikeudessa olleet espoolaisjengi ja Milan Jaffiin liittetty helsinkiläisjengi.

Asia tulee julkisuuteen nyt, koska poliisi ei ole ennen viime syksyä osannut yhdistää tekoja ja tekijöitä toisiinsa katujengi-ilmiön alle.

Kesäkuussa 2022 tapahtunut ampuminen herätti kuitenkin virkavallan kaivelemaan yksittäisiltä näyttäneitä tapahtumia syvemmin.

Lue lisää: Auton ikkunasta ammuskelu McDonald’sin edessä Vuosaaressa toi alle vuoden tuomion

Lue lisää: Jengipomo Milan Jaff tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen – Oikeus: Omien ”kunniaa” suojeltiin väkivallalla

Helsingin poliisin rikosylitarkastaja Markku Heinikari Poliisihallituksen ja Helsingin poliisilaitoksen mediatilaisuudessa tiistaina.

Esitutkinta eroaa merkittävällä tavalla aiemmista katujengijutuista kuten Kaivohuoneen iskusta ja Leinelänkaaren ammuskelusta. Ero löytyy uhreista.

Tällä kertaa uhrin asemassa ei ole suoraan toisen jengin jäseniä. Kyse ei siis ole jengien keskinäisestä uhittelusta.

Uhreihin kohdistetut epäillyt rikokset ovat kiristämisiä, ryöstöjä ja vapaudenriiston kaltaisia rikoksia, joilla pyritään pelottelemaan. Poliisi epäilee, että rikoksista epäillyt ovat yrittäneet kiristää ainakin yhdeltä uhrilta ”katusakkoa”, joka tarkoittaa tekaistua velkaa esimerkiksi huumekaupoista. Velan maksajaksi voi joutua myös uhrin lähipiiriä.

Mikäli poliisin epäilyt pitävät paikkansa, on teossa kyse pelolla hallitsemisen kulttuurista. Samaan ilmiöön liittyvät myös suojelurahojen maksaminen ja todistajien pelottelu hiljaiseksi. Velanperintä tuo kaikuja liivijengien ja järjestäytyneen rikollisuuden pelikirjasta, jossa väkivaltaa käytetään pelotteena ihmisten kiristämiseksi.

Mikäli poliisin epäilyt pitävät paikkansa, tämä kehityssuunta tulisi pysäyttää alkuunsa.

Jo pitkän aikaa poliisi on puheissaan viitannut katujengien pyörittämään huumekauppaan.

Tarkemmin kysyttäessä esimerkkejä ja tietoa ei ole kuitenkaan ollut antaa. Näyttöä ei ole saatu, tai esitutkinnat ovat olleet kesken.

Nyt syyttäjän pöydälle on siirtymässä useampi törkeä huumausainerikos. Heinikarin mukaan kokonaisuudessa on mukana ainakin kokaiininmyyntiä koskevia rikosepäilyjä.

Organisoitunut huumekauppa muuttaa katujengeihin liittyvän keskustelun. Musiikin ja tappelemisen ympärille keskittyvät ryhmät voivat aiheuttaa kaaosta ja syyllistyä vakaviinkin väkivaltarikoksiin, mutta luultavammin näistä rikoksista kasvetaan ulos iän karttuessa. Tällainen provokaatio ja ase kädessä heiluminen kertovat ehkä lopulta enemmän harkintakyvyn puutteesta ja kuumalla käyvästä luonteesta kuin häikäilemättömistä rikollispomoista.

Huumeet tuovat pelikentälle täysin erilaiset pelaajat. Silloin puhutaan isoista rahoista.

Huumekauppa vaatii organisoitumista ja tekijöitä, jotka eivät vedä viranomaisten huomiota puoleensa. Se on askel kohti järjestäytyneempää rikollisuutta. Kaikissa jengeissä ei välttämättä ole tähän riittäviä valmiuksia.

Kun samat nimet ja tekijät nousevat katujengikeskustelussa esiin kerta toisensa jälkeen nimettyinä johtohahmoina, on viimeistään nyt syytä pysähtyä. Onko asia todella näin?

Vai onko mahdollista, että äänekkäiden keulahahmojen taustalta löytyy toisia, jotka näitä naruja todellisuudessa vetävät?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat