Tiedossa on nyt jo noin 170 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita Helsingissä helmi–maaliskuussa, kertoo Helsingin kaupunki tiedotteessaan.
Sairastumisia on ollut myös muualla Suomessa.
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg sanoo HS:lle, että ylivoimaisesti suurin osa sairastuneista on syönyt raakoja ostereita eri ravintoloissa. Muutamassa tapauksessa ihmiset ovat sairastuneet ostettuaan ostereita ruokakaupasta.
Tutkimuksissa yhdeksästä osterierästä on löydetty norovirusta.
Kaupungin mukaan norovirusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdestä irlantilaisesta osterierästä.
Viimeisimmät löydökset ovat maaliskuun alkupuolelta. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.
Åbergin mukaan samoja eriä on mennyt sekä ravintoloihin että kauppoihin.
Osterit nautitaan tyypillisesti raakana. Raa’an osterin syöminen sisältää kuitenkin aina riskin, sillä norovirusta ei voi haistaa eikä nähdä.
Tartuntariski on yhtäläinen siis myös ruokakaupasta ostetuissa ostereissa.
Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta.
Virus tuhoutuu vasta, kun elintarviketta kuumennetaan 90 plusasteessa kahden minuutin ajan.
Tiedot saastuneista ostereista nousivat uutisotsikoihin ensi kerran helmikuun lopulla.
Mahdollisesta sairastumisepäilystä voi tehdä ilmoituksen ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa osoitteessa ilppa.fi.
Epidemiasta laaditaan nyt raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.
Lue lisää: Helsingissä ostereista sairastuneita on jo 150
Lue lisää: Ostereista sairastuneita paljastui lisää Helsingissä
Lue lisää: Helsinki etsii ostereita syöneitä ja niistä sairastuneita