Järjestyksenvalvojana työskennellyt mies pahoinpiteli kahvilassa häiriköineen miehen.
Rikos tapahtui Helsingin rautatieasemalla toukokuussa 2018.
Järjestyksenvalvoja ja hänen kollegansa olivat saattamassa rautatieaseman laiturialueella uhria ja tämän kolmea seuralaista. Nämä oli päätetty poistaa alueelta sen jälkeen, kun humalainen seurue oli häiriköinyt läheisessä kahvilassa.
Seurue liikkui eteen päin hieman vastentahtoisesti, jolloin videokameratallenteen perusteella järjestyksenvalvojat tönivät heitä.
Sitten uhri kääntyi ja tönäisi toista järjestyksenvalvojaa. Uhria sumutettiin kaasulla ja häntä lyötiin teleskooppipatukalla. Uhri saatiin näillä keinoilla maahan.
Uhri kuitenkin pääsi rimpuilemaan itsensä irti järjestyksenvalvojan otteesta. Uhri lähti pakenemaan laituria pitkin kauemmas rautatieasemasta.
Tästä seurasi takaa-ajo laiturialueella. Kun uhri lopulta pysähtyi, kaasutti järjestyksenvalvoja häntä useamman kerran. Uhri ei tehnyt vastarintaa vaan seisoi paikallaan.
Tässä vaiheessa järjestyksenvalvoja alkoi lyödä uhria teleskooppipatukalla takareiteen.
Käräjäoikeuden mukaan järjestyksenvalvojan voimankäyttö ei vaikuta tilanteessa puolustettavalta.
Järjestyksenvalvoja kiisti syytteen. Hänen mukaansa uhri oli käyttänyt aiemmin väkivaltaa järjestyksenvalvojia kohtaan ja takaa-ajon päätteeksi kääntynyt järjestyksenvalvojaa kohti tarkoituksenaan käyttää väkivaltaa.
Videotallenteelta ei kuitenkaan näy, että uhri olisi käyttänyt väkivaltaa tai käyttäytynyt aggressiivisesti.
Helsingin käräjäoikeus katsoi järjestyksenvalvojan syyllistyneen pahoinpitelyyn, ja määräsi tälle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.
Järjestyksenvalvoja valitti tuomiosta hovioikeuteen. Valituksessa järjestyksenvalvoja kertoi, että hänet oli hyväksytty poliisiammattikorkeakouluun opiskelemaan, mutta oikeusprosessin takia hän ei saanut opiskelupaikkaa.
Myös hovioikeus katsoi järjestyksenvalvojan syyllistyneen pahoinpitelyyn.
Hovioikeus kuitenkin totesi, että rikosasian käsittely oli kestänyt varsin pitkän ajan.
Vuonna 2018 tapahtunut rikos sai ratkaisun käräjäoikeudessa vasta 2022. Hovioikeus katsoi, että rikosasian vireilläolo oli vaikuttanut kielteisesti järjestyksenvalvojan opiskelu- ja työmahdollisuuksiin.
Tämän vuoksi Helsingin hovioikeus päätti jättää järjestyksenvalvojan tuomitsematta rangaistukseen.
Oikaisu 16.3 kello 9.40: Järjestyksenvalvoja vapautettiin rangaistuksesta, ei tuomiosta kuten otsikossa aluksi virheellisesti väitettiin.
Lue lisää: Ville otettiin kiinni kesken maalauksen – Video näyttää järjestyksenvalvojien otteet
Lue lisää: Naista retuutettiin pitkin junalaituria – Avarn kielsi korvaukset, koska piti tekoa rikoksena