Espoo sai kymmeniä ehdotuksia Leppävaaran tulevaksi keskukseksi

Suunnittelukilpailussa radan kohdalle ehdotetaan esimerkiksi puistoa tai toria kannen päälle.

Junarata ja Turuntie jakavat alueen kahtia. Yksi kilpailun tavoitteesta on liittää Leppävaaran pohjois- ja eteläosa nykyistä tiiviimmin toisiinsa.

15.3. 18:36

Kilpailuun Espoon Leppävaaran keskuksen suunnittelusta on jätetty yhteensä 56 ehdotusta.

Espoon kaupunki hakee kaksivaiheisella ideakilpailulla uutta ilmettä varsinkin junaradan ja Turuntien pohjoispuolella olevalle alueelle. Yksi tavoite on yhdistää liikenneväylien etelä- ja pohjoispuoli nykyistä selkeämmin ja luoda nykyistä viihtyisämpää kaupunkia.

Kaupunki järjestää kilpailun yhdessä Suomen arkkitehtiliiton (Safa) kanssa.

Suunnitelmissa radan pohjoispuolelle maalaillaan esimerkiksi korkeita torneja, aukioita ja erilaisia viheralueita.

Joissain ehdotuksissa halutaan ottaa käyttöön myös tilaa raiteilta. Aseman yli rakennettaisiin kansi, johon esimerkiksi yhdessä ehdotuksessa sijoitettaisiin tapahtumatori ja toisessa puisto.

Kaikki kilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset ovat esillä kilpailun verkkosivulla. Ehdotuksia voi myös kommentoida. Kommentit toimitetaan myös kilpailun tuomariston luettavaksi.

Tuomaristo valitsee jatkoon kolmesta viiteen parhaaksi pitämäänsä ehdotusta. Jatkoon valittuja kehitetään edelleen toteuttamiskelpoiseksi suunnitelmaksi.

Lopullinen voittaja selviää alkuvuodesta 2024.

Sen jälkeen Espoon kaupunki alkaa tehdä alueelle uutta asemakaavaa voittaneen tai voittaneiden ehdotusten perusteella ja myöntää alueelle suunnitteluvarauksia.

Rakentaminen voisi tällä tahdilla alkaa arviolta vuonna 2026 tai 2027.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat