Romanialaismies paritti kahta naista sekä Helsingissä että Tukholmassa

Mies tuomittiin parituksista ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän menetti rikoksesta saamansa taloudellisen hyödyn.

15.3. 20:49

Romanialaismies paritti romanialaisia naisia koronapandemian aikana sekä Helsingissä että Tukholmassa.

Oikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syyttäjän mukaan mies järjesti muutamaksi viikoksi asunnon seksin myymistä varten ja mainosti kahden prostituoidun palveluksia netissä Tukholmassa syksyllä 2020 ja keväällä 2021. Hän otti itselleen myös puolet prostituoitujen ansaitsemista rahoista.

Kesällä 2021 molemmat naiset olivat vajaan kuukauden ajan Helsingissä. Toimintatapa oli sama kuin Ruotsissa.

Käräjäoikeudessa vuoden 2021 joulukuussa mies kiisti Tukholmaan liittyvät syytteet. Hän väitti auttaneensa naisia saamaan asunnon mutta kiisti saaneensa mitään taloudellista hyötyä tästä.

Hän myönsi syytteen parituksesta Suomessa, mutta kiisti rikoksen olleen törkeä. Hän perusteli tätä sillä, että hän sai tilanteesta niin vähän taloudellista hyötyä. Mies ei myöskään kiistänyt, että hän oli järjestänyt naisille esimerkiksi lentolippuja ja asiakkaita sekä Ruotsissa että Suomessa.

Käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että parituksessa on kyse taloudellisesta hyväksikäytöstä. Se ei edellytä esimerkiksi, että rikoksen uhri olisi pakotettu myymään seksiä. Käräjäoikeus piti siis tekoja kolmena parituksena.

Törkeä paritus ei kuitenkaan ollut oikeuden mukaan kyseessä, koska toiminta ei ollut erityisen järjestelmällistä tai kestänyt pitkään ja naiset olivat mukana vapaaehtoisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän menetti valtiolle rikoksesta saamansa taloudellisen hyödyn. Sen oikeus laski olleen Suomessa reilut 18 000 euroa ja Ruotsissa yhteensä noin 9 000 euroa.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen siltä osin, että hän piti käräjäoikeuden laskelmia hänen saamistaan rahoista liian suurina. Hänen mukaansa oikeuden ei olisi pitänyt katsoa pelkästään sitä, paljonko hän sai prostituoiduilta, vaan myös sitä, paljonko hänellä oli kuluja.

Hovioikeus ei muuttanut tuomiossa mitään. Oikeus toteaa, että rikoksen valmisteluun liittyviä kustannuksia ei voi vähentää rikoshyödystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat