Vanhaan hevostalliin rakennetut asunnot Helsingin Punavuoressa toivat palkinnon

Helsingin kaupunki palkitsi vanhaan hevostalliin Helsingin Punavuoressa kunnostetut asunnot.

Avarrus Arkkitehtien arkkitehdit Noona Lappalainen (kesk.) ja Pauli Siponen (oik.) voittivat Rakentamisen ruusu -palkinnon muuttamalla vanhan hevostallin asuintaloksi. Kuvassa ovat myös suunnittelija Atte Aaltonen ja Siposen tytär Lotta.

16.3. 19:30

Helsingin kaupunki jakoi vuotuiset Rakentamisen ruusu -palkinnot torstaina.

Palkinnon saivat tänä vuonna muutoskohde Ajurien talli, Helsingin Kommodori -niminen uudiskohde, pihan perusparannusprojekti Helsinginkadulla sekä Sanna Meriläisen ja Anne Tervon Asuntoarkkitehtuurin käsikirja.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto jakaa Rakentamisen ruusu -palkinnot vuosittain tahoille, jotka edistävät hyvän elinympäristön luomista ja kestävää kehitystä.

Julkisuudessa on viime vuosina noussut esille huoli asuntorakentamisen laadusta. Lautakunnan mukaan nyt jaetut palkinnot osoittavat, että hyvää asuntosuunnittelua ja asumisen laatua parantavia toimenpiteitä tehdään Helsingissä edelleen.

Helsingin Kommodori -niminen kerrostalo poikkeaa Jätkäsaaren umpikortteleista.

Asuntoarkkitehtuurin käsikirjaa palkintoraati pitää ajankohtaisena ja hyödyllisenä paitsi alan opiskelijoille myös käytännön asuntosuunnittelua harjoittaville.

Raati toivoo, että teos lisää myös asuntojen ostajien ymmärrystä siitä, millaisia vaikutuksia asunnon ominaisuuksilla on asumiseen.

Helsingin Kommodori -nimistä taloyhtiötä tuomaristo kiittelee sen valoisuudesta ja piristävästä poikkeavuudesta Jätkäsaaren umpikortteleiden muotokielestä.

Arkkitehti ja professori Kimmo Lylykankaan suunnittelemassa kohteessa on tutkittu luonnonolosuhteita ja energiatehokkuutta, mikä raadin mukaan toteuttaa erinomaisesti Helsingin kaupunkistrategiaa.

Kohteessa on myös kiinnitetty huomiota asuintilojen laatuun: lähes kaikki asunnot avautuvat useisiin ilmansuuntiin.

Entisen hevostallin tunnelma on yhä läsnä asuintaloiksi muutetussa rakennuksessa Punavuoressa.

Ajurien talli Punavuoressa on raadin mielestä taas oiva esimerkki onnistuneesta käyttötarkoituksen muutoksesta. Siinä entinen hevostalli on muutettu asunnoiksi.

Vanhoja rakennuksia puretaan nyt kiihtyvään tahtiin. Monesti perusteluna on se, ettei rakennus sovellu entiseen käyttöönsä tai sen muokkaaminen uuteen käyttöön on liian vaikeaa ja kallista, tuomaristo toteaa.

Rakentamisesta kuitenkin aiheutuu suuri hiilipiikki, jota olemassa olevien rakennusten muokkaamiselle voidaan pienentää.

Ajurien tallin suunnittelijoina toimivat arkkitehdit Noona Lappalainen ja Pauli Siponen.

Lue lisää: Helsingin eliitti­alueella kunnostettiin vanhaan talliin asuntoja

Lue lisää: Toimistojätin purkamista Helsingin keskustassa perustellaan ympäristö­syillä – HS selvitti väitteet

Uuden jätehuoneen katolle tuli asukkaiden viihtyisä oleskelualue Helsinginkadulla.

Asumisviihtyvyyteen vaikuttavat olennaisesti myös pihat. Silti asuintalojen pihat erityisesti tiiviisti rakennetussa kivikaupungissa ovat usein asvaltin peittämiä ja autojen valtaamia.

Poikkeuksellinen piha löytyy lautakunnan mukaan Alppiharjusta Helsinginkatu 23:sta, jossa oleskelupaikka nostettiin uuden jätehuoneen katolle lähemmäs valoa ja lähes samaan tasoon naapuriyhtiön pihan kanssa.

Helsingin kantakaupungin kerrostalopihoille tyypilliset tilaongelmat arkkitehti Rosemarie Schnitzler on ratkaissut tavalla, joka on avannut asukkaille uudenlaisen mahdollisuuden hyödyntää pihaa asuntojensa jatkeena.

Lue lisää: Heillä on unelma: asukkaat sorvaavat helsinkiläisten kivitalojen keskelle keidasta, jonne mahtuisi vaikka risteily­alus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat