Nuorukainen pyöritti ammattimaista huumekauppaa kotonaan

Parikymppinen mies pyöritti kotoaan käsin kymmenien tuhansien eurojen huumebisnestä.

Helsingin hovioikeus käsitteli kahta laajaa rikoskokonaisuutta, jossa syytettynä oli nuoria miehiä.

18.3. 18:36

Vuonna 2001 syntynyt mies pyöritti lähes vuoden ajan laajaa huumebisnestä, jossa hän kävi pimeässä verkossa kauppaa muun muassa kokaiinilla, amfetamiinilla ja marihuanalla.

Miehen yritystoiminta paljastui toukokuussa 2020. Tuolloin miehen postitse ulkomailta tilaamansa ekstaasitabletit jäivät tullin haaviin ja pian sen jälkeen miehen asuntoon suoritettiin kotietsintä.

Kotietsinnässä löydettiin pieniä määriä eri huumausaineita. Todisteena laajemmasta huumekaupasta oikeudessa esitettiin miehen nimimerkeillä julkaistuja myynti-ilmoituksia Tor-verkosta.

Todisteena käytettiin myös miehen kännykältä löytyneitä kuvia.

Kokaiiniharkon kuvan mies kertoi ladanneensa puhelimelleen internetistä, ja videoilla näkyvien rahojen miehen kertoi olevan peräisin kasinovoitoista tai toimeentulotuesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus piti miehen toimintaa ammattimaisena ja laajamittaisena. Mies vetosi nuoreen ikäänsä. Hän oli alaikäinen aloittaessaan huumekaupan.

Dean Alexander Siljander tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta osittain nuorena henkilönä ja törkeästä huumausainerikoksesta viiden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

Mies valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, joka alensi rangaistuksen pituutta neljään vuoteen viiteen kuukauteen. Hänet määrättiin maksamaan rikoksen tuottama taloudellinen hyöty, 90 000 euroa, valtiolle.

Mies oli osallinen myös toisessa rikoskokonaisuudessa, jota käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa maaliskuun puolivälissä.

Hän oli yhdessä kolmekymppisen miehen kanssa mennyt rikoksen uhriksi joutuneen miehen kotiin. Yhdessä miehet uhkasivat tätä muun muassa aseella ja pakottivat uhrin ottamaan 1 600 euron pikaluoton.

Rikos tapahtui elokuussa 2018, jolloin Siljander oli alaikäinen.

Hänet tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä, petoksesta sekä ampuma-aserikoksesta kahden vuoden vankeuteen. Tuomio on lainvoimainen, sillä mies ei valittanut siitä hovioikeuteen.

Miehen rikoskumppani, vuonna 1988 syntynyt Barzan Ahmadi tuomittiin käräjäoikeudessa kahdesta petoksesta, ryöstöstä, törkeästä ryöstöstä sekä ampuma-aserikoksesta kolmen vuoden kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Ahmadi valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat