Helsingin seudulla suunnitellaan joukko­liikenteen tarkastus­maksun nostoa 100 euroon

Kaupunginhallitus päättää ensi viikolla, pyydetäänkö ministeriöltä lupaa korotukseen.

Lipuntarkastaja metroasemalla.

16.3. 19:28

Helsinkiläispoliitikot keskustelevat ensi viikolla jälleen siitä, pitäisikö joukkoliikenteen tarkastusmaksua nostaa sataan euroon.

Tarkemmin sanottuna kaupunginhallitus pohtii, millaisen lausunnon Helsinki antaa liikenne- ja viestintäministeriölle, kun mietitään muutosta maksuille ylärajan määräävään asetukseen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) linjasi viime vuonna, että tarkastusmaksua pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä pitäisi nostaa kahdellakymmenellä eurolla. Nykyisin se on siis 80 euroa eli saman verran kuin esimerkiksi Tampereella ja kaukojunissa.

Lue lisää: Tarkastusmaksu halutaan nostaa 100 euroon Helsingin seudulla

HSL:n mukaan siltä jää liputta matkustavien vuoksi vuosittain saamatta tuloja noin 15–25 miljoonaa euroa. Pummilla matkustaa HSL:n arvion mukaan neljä prosenttia matkustajista eli enemmän kun aiemmin. Siksi kireän taloustilanteen vuoksi vaikeuksissa oleva HSL haluaisi nostaa tarkastusmaksua.

Toinen perustelu on, että lippujen hinnatkin ovat nousseet vuodesta 2007, kun maksua edellisen kerran korotettiin. Tarkastusmaksun maksuaikoja on sen sijaan muutettu. Aiemmin aikaa oli vain viikko, nykyisin 30 vuorokautta.

Asetus ei nykyisin kuitenkaan anna lupaa nostaa maksua aivan sataan euroon asti. HSL on aiemminkin pyytänyt ministeriöltä siunausta korotukselle, mutta aiemmilla kerroilla sitä ei ole saatu.

Asetusta yleisemmällä tasolla linjaavan lain kanssa muutos ei olisi ristiriidassa.

Laissa sanotaan, että tarkastusmaksu saa olla enintään neljäkymmentä kertaa halvimman aikuisten bussimatkan verran. Helsingissä laki toisin sanoen antaisi mahdollisuuden periä isompaakin tarkastusmaksua, nykyisillä lipun hinnoilla jopa 124 euroa. Asetus kuitenkin ainakin toistaiseksi kieltää näin korkean maksun.

Lue lisää: Pummilla matkustamisesta tehtiin hulvaton musiikki­­video – ”Yksi tarkastus­maksu, kiitos”

Lue lisää: Mitä pitää tehdä, jos HSL:n mobiili­lippua ei voi näyttää, koska kännykän akku loppuu?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat