Mikko Kärnä sai eniten tilaa keskustan mainoksessa Helsingissä – Miksi?

Lapista Helsingin vaalipiiriin siirtynyt Mikko Kärnä on nostettu valokeilaan keskustan vaalimainoksissa. Kunniapaikkaa hämmästellään muissa puolueissa.

Vaalimainokset saapuivat katukuvaan maaliskuun puolivälissä.

17.3. 13:29

Vaalimainokset ilmestyivät katukuvaan tällä viikolla. Keskustapuolueen vaalimainos on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa, sillä julisteessa tilaa ei ole jaettu tasapuolisesti kaikille puolueen ehdokkaille.

Viime eduskuntavaaleissa ainoan paikkansa Helsingin vaalipiirissä menettänyt keskusta korostaa julisteessaan ehdokastaan Mikko Kärnää. Kärnä on istuva kansanedustaja, joka on aiemmin ollut ehdolla Lapin vaalipiirissä.

Nyt keskustan vaalimainonnalle irvaillaan Twitterissä.

Itsekin ehdolla oleva Sakari Rokkanen (kok) pitää julistetta epäreiluna. Kärnän kansanedustajakollega Mai Kivelä kirjoittaa, että ”kepussa ei pystytä edes yhtä julistetta tehdä ilman kepulointia”.

Helsingin Sanomat kysyi keskustan Helsingin piirin puheenjohtajalta Ville-Veikko Rantamaulalta, miksi keskustan kadunvarsimainoksissa yksi ehdokas nostetaan ylitse muiden.

Siihen on selkeä ja looginen selitys, Rantamaula aloittaa. Rantamaulan mukaan kyse on ennen kaikkea vaaliliittoasetelmasta.

Keskusta on Helsingissä vaaliliitossa kd:n sekä korjausliikkeen kanssa. Näiden kolmen puolueen tekninen vaaliliitto tavoittelee kahta paikkaa kevään vaaleissa. Ääntenlaskussa heitä kohdellaan yhtenä ryhmänä.

Myös vaaliliittoon kuuluva kd korostaa omassa vaalimainonnassaan ehdokastaan Mika Ebelingiä muita ehdokkaitaan enemmän.

”Tämä on historiallinen tilanne sen osalta, että meillä korostetaan yhtä ehdokasta”, Rantamaula selittää.

Mutta miksi se on Mikko Kärnä, joka ei ole aiemmin ollut ehdokkaana Helsingissä? Keskustan listalla on myös pääkaupungin paikallispolitiikasta tuttuja kasvoja.

”Se on hyvä kysymys, sehän voisi olla kuka tahansa muukin. Mikko Kärnä sitoutui tekemään mittavan kampanjan ja siinä yhteydessä päädyttiin siihen, että Mikko on se henkilö, jolla pyritään saamaan eniten ääniä.”

Eli uskotte eniten Mikko Kärnän mahdollisuuksiin palauttaa keskustalle yksi paikka eduskuntaan myös Helsingin piirissä?

”Keskustan kannatus Helsingissä on dramaattisen huono. Me valitsimme henkilön, jonka todella uskomme saavan Helsingissä tarvittavat 5 000 ääntä.”

Vaikuttaako tähän Kärnän oman rahoituksen osuus?

”Hän tekee noin 50 000–70 000 euron kampanjan, mikä on moninkertainen normaaliehdokkaaseen nähden. Ei meillä raha ole kuitenkaan määrittelevä tekijä.”

Kärnä on tullut sosiaalisessa mediassa tunnetuksi siitä, ettei hän erityisesti arvosta Helsinkiä. Kärnä esimerkiksi on kutsunut Helsinkiä maailman roskapääkaupungiksi.

Kärnän mukaan hän ei missään nimessä ole ”helsinkivastainen”, mutta ei arvosta kaupungin politiikkaa. Hän haaveilee Helsingistä maailman luontopääkaupunkia.

”Poliittinen päätöksenteko menee Helsingissä väärään suuntaan”, Kärnä toteaa.

Rantamaulan mukaan puolueella on ”täysi luottamus” Kärnän läpimenoon.

Artikkelia täydennetty 17.3. kello 14.20 Mikko Kärnän kommentilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat