Suurin osa helsinkiläisistä kokee olevansa turvassa, mutta nuorten jengiytyminen nousi tutkimuksessa huolenaiheeksi

Turvallisuustutkimukseen vastanneista kaupunkilaisista lähes 90 prosenttia pitää Helsinkiä turvallisena.

Suurin osa helsinkiläisistä kokee olonsa turvalliseksi. Kuvassa Bulevardi.

17.3. 20:31 | Päivitetty 17.3. 21:17

Lähes 90 prosenttia helsinkiläisistä pitää kaupunkia turvallisena. Näin kertoo tuorein, vuoden 2021 lopulla toteutettu turvallisuustutkimus.

Erittäin tai melko paljon monia vastaajia asuinalueilla huolestuttavat esimerkiksi viheralueiden väheneminen, paikkojen rikkominen, töhryt sekä ihmisten syrjäytyminen. Myös päihteisiin ja rikollisuuteen liittyviä huolia on osalla.

Valmiiden vastausvaihtoehtojen ohella kyselyssä oli myös mahdollisuus kirjoittaa avoimia kommentteja.

Niissä korostuivat toisiin ihmisiin liittyvät pelot. Tutkija Jenni Erjansola kirjoittaa Kvartti-lehdessä, että nuorisojoukot ja nuorten jengiytyminen nousivat huolenaiheina esiin eri tavalla kuin aiemmissa vastaavissa tutkimuksissa.

Toisaalta suhtautuminen toisiin ihmisryhmiin oli eri kommenteissa hyvin erilaista.

Esimerkiksi osa vastaajista pelkäsi oman tai läheisensä turvallisuuden puolesta, koska koki nuorison häiriökäyttäytymisen lisääntyneen. Toiset taas kokivat nuorten puolesta huolta ja kaipasivat esimerkiksi avoimia tiloja nuorten vapaa-ajan viettoon, panostusta nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin tai tiukempaa puuttumista nuorten kohtaamaan rasismiin.

Yli viidenneksessä vastauksista mainittiin jollain tavalla huoli asuinalueesta tai kuvailtiin alueeseen liittyvää tyytyväisyyttä. Näistä vastaajista osa oli huolissaan alueiden eriytymisestä ja ihmisten eriarvoistumisesta.

Monet kommentoijat toivoivat myös poliisille lisää resursseja ja näkyvyyttä kaupungissa. Osa halusi toisaalta päinvastoin arvostella viranomaisia. Myös huumeista mainittiin avovastauksissa melko usein.

Suurin osa kommentoijista ei sanonut suoraan pelkäävänsä jotain vaan olevansa vain huolissaan jostain ilmiöstä. Toiset kertoivat huolen kuitenkin käytännössä vaikuttavan esimerkiksi siihen, mihin aikaan ja millaisia reittejä asuinkaupunginosassa uskaltaa liikkua.

Lue lisää: Suurin osa helsinkiläisistä kokee olonsa turvalliseksi asuin­alueellaan, alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja

Lue lisää: Tutkimus: Jengiytyminen ja ”nuoriso­joukot” huolettavat helsinkiläisiä aiempaa enemmän

Lue lisää: Helsingin yrittäjät kärsivät nuorten häiriköinnistä ja rikoksista

Esimerkiksi nuorison käytöksestä ja liikenteen ongelmista oltiin huolissaan joka puolella Helsinkiä. Sen sijaan päihteisiin ja huumeisiin liittyvissä vastauksissa toiset kaupunginosat korostuivat toisia enemmän.

Helsingin kaupunki pyrkii parantamaan ihmisten turvallisuuden kokemusta esimerkiksi järjestämällä turvallisuuskokouksia eri kaupunginosissa. Helsinki on parikymmentä vuotta tehnyt kaupunkilaisille turvallisuuskyselyn kolmen vuoden välein.

Oikaisu 17.3. kello 21.05: Viidennes vastaajista ei maininnut huolta asuinalueiden eriytymisestä. Viidennes vastaajista puhui joko huolesta tai tyytyväisyydestä liittyen asuinalueeseen, osa näistä oli huolissaan nimenomaan eriarvoistumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat