Mikko Kärnä kirjoittaa puheensa ”90-prosenttisesti” itse – katso hänen finaali­suorituksensa

HS:n retoriikkatentin voittanut Mikko Kärnä on tottunut väittelijä. Omia mielipiteitä on täytynyt osata puolustaa jo lapsuudenkodissa.

19.3. 20:56 | Päivitetty 19.3. 21:48

Helsingin Sanomien retoriikkatentin voitti sunnuntaina keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän hakee eduskuntavaaleissa jatkopaikkaa Helsingin vaalipiiristä.

Tentin viimeisessä tehtävässä Kärnän ja hänen taisteluparinsa Otto Meren (kok) ja piti ensin puolustaa 30 sekunnin ajan August Ehrensvärdin lausetta: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun”.

Sitten kisailijoiden piti tehdä äkkikäännös ja vastustaa kyseistä lausetta. Johonkin väliin puheessa piti sisällyttää lause Käärijän Cha Cha Cha -euroviisukappaleesta.

Tuomareiden mukaan Kärnä voitti Meren täpärästi, koska hän osasi tehdä sujuvamman täyskäännöksen kesken puheensa.

Kärnä itse sanoo, että vuodet ammattipoliitikkona ovat harjaannuttaneet häntä puhujana. Kiitokset menevät myös lapsuudenkodin suuntaan, jossa väittelytaitoja on opettanut oma isä.

”Isän kanssa väittelemme edelleen jatkuvasti.”

Apua puhetaitoihin on tullut myös omalta Anna-puolisolta, joka treenaa Kärnää säännöllisesti. Näissä väittelyissä Kärnä jää omien sanojensa mukaan kuitenkin kakkoseksi.

”En uskalla muuta sanoa.”

Kiitokset lähtevät myös Maanpuolustus­korkeakoulun suuntaan, jonka Kärnä sanoo olleen hyvänä apuna puhetaitojen kehittämisessä.

Kärnä oli kirjoittanut kaikki sunnuntai-illan puheensa itse, ja näin hän tekee muutenkin.

”Voi sanoa, että 90-prosenttisesti teen puheet itse.”

Kärnän esikuva puhujana on Britannian legendaarinen sota-ajan pääministeri Winston Churchill.

”Ihannoin häntä puhujana suunnattomasti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat