Nainen piti pentutehdasta pimeissä kellarin kopeissa Helsingissä

Viisikymppinen nainen piti kissoja pimeässä ja kosteassa kopeissa ja teetti pentueita liian tiuhaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kissanomistajan sakkorangaistukseen.

| Päivitetty

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1966 syntyneen naisen sakkorangaistukseen eläinsuojelurikoksesta. Nainen sai 40 päiväsakkoa.

Nainen piti kissojen pentutehdasta isossa omakotitalossaan Helsingissä. Pentutehtaalla viitataan sellaiseen eläinten kasvatukseen, jossa pentuja teetetään eläinten hyvinvoinnista piittaamatta.

Naisesta tehtiin eläinsuojeluilmoitus heinäkuussa 2019, kun todistajankin kuultu henkilö oli päässyt vierailemaan talon kellarikerroksessa.

Talon pohjakerroksessa pidettiin neljää kissaa. Kaksi kissoista liikkui käytävällä ja kahta kissaa pidettiin varastokopeissa.

Varastokopit olivat epäsiistejä ja ikkunattomia tiloja.

Naisen taloon tehtiin eläinsuojelutarkastus lokakuussa 2019. Tarkastuksen tehneen eläinlääkärin mukaan pahimpia epäkohtia olivat likaisuus ja huono ilmanlaatu.

Sen lisäksi yksi kissoista oli saanut kymmenen kuukauden sisällä kolme pentuetta. Kissan synnytyksiin liittyi vakavia komplikaatioita.

Kissaliiton ohjeistuksen mukaan kissalla saa teettää vuodessa korkeintaan kaksi pentuetta, mikäli kissan synnytyksiin ei liity komplikaatioita ja tämä on muuten terve.

Yhtä kissoista oli pidetty tiloissa kuukausia. Naisen mukaan syynä oli kissan traumat.

Kissa oli tuotu Venäjältä vuoden 2019 alkupuolella. Kissa oli ollut niin aggressiivinen, ettei eläinlääkäri pystynyt tarkastamaan kissaa rajalla.

Nainen kiisti syyllistyneensä eläinsuojelurikokseen. Hän perusteli kissojen olosuhteita kasvatustoiminnalla. Oikeuden mukaan kasvatustoiminta ei ole hyväksyttävä syy laiminlyödä eläinten hoidosta annettuja määräyksiä.

Todistajana kuultiin myös henkilöä, joka oli ostanut naiselta kissan. Kissa oli ollut sairas eikä sillä ollut papereita. Ostaja olisi halunnut palauttaa kissan naiselle.

Käräjäoikeuden mukaan tilat eivät olleet asianmukaiset kissojen pitopaikaksi. Eläinsuojeluviranomaiset olivat ottaneet osan kissoista haltuunsa välittömästi, ja niille oli löytöeläintalossa etsitty uudet kodit.

Käräjäoikeus määräsi naiselle myös kolmen vuoden eläintenpitokiellon.

Nainen valitti tuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Oikaisu 21.3. kello 9.35: Kissaliiton ohjeistuksen mukaan kissalla saa teettää 12 kuukauden sisällä korkeintaan kaksi pentuetta, ei kolme kuten jutussa ensin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat