Mies uhkasi kaasu­sumuttimella kolmen oluen tähden Helsingin ”Piritorilla”

Kolmekymppinen mies kävi kuukauden välein kaupoissa ryöstämässä alkoholia ja uhkailemassa henkilökuntaa kaasusumuttimella.

Latvialaismiehen tekemiä rikoksia käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kolmekymppinen mies saapui Latviasta Suomeen ja ryhtyi rötöstelemään. Nyt miestä odottaa karkotus.

Rikokset tapahtuivat alkuvuodesta 2022.

Ensimmäinen ryöstö tapahtui tammikuussa vantaalaisessa K-marketissa, jossa mies varasti kolme sixpackia lonkeroa. Mies laittoi juomat reppuunsa ja yritti poistua kaupasta.

Kun myyjät puuttuivat asiaan, mies uhkaili heitä kaasusumuttimella. Sitten mies sumutti toista myyjää. Kaasu osui myös asiakkaana olleeseen sivulliseen.

Seuraava ryöstö tapahtui kuukautta myöhemmin helmikuussa.

Mies ryösti helsinkiläisestä S-marketista 44 euron edestä lonkeroa ja olutta. Kun myyjä pyysi miestä näyttämään reppunsa, mies uhkaili tätä jälleen toimivalla kaasusumuttimella.

Kolmas ryöstö tapahtui niin kutsutun Piritorin S-marketissa Helsingissä.

Mies varasti kolme olutta. Kun vartija lähti miehen perään, mies sumutti vartijaa kaasulla kasvoihin.

Samana päivänä mies myös pahoinpiteli tuntemattoman miehen lyömällä tätä nyrkillä kasvoihin. Mies kertoi syyksi sen, että uhri yritti myydä miehelle huumeita.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmesta ryöstöstä, lievästä ampuma-aserikoksesta, pahoinpitelystä sekä kavalluksesta vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tuomio kavalluksesta tuli, sillä mies oli ottanut pahoinpitelemänsä uhrin maahan pudottamat avaimet itselleen.

Miehen eurooppalaisesta rikosrekisteriotteesta ilmeni, että mies oli tuomittu kotimaassaan Latviassa useista eri rikoksista, pääosin omaisuusrikoksista.

Hänellä oli takanaan niin vankeusrangaistuksia kuin yhdyskuntapalvelu- ja työrangaistuksia. Käräjäoikeus katsoi, että koska aiemmilla rangaistuksilla ei ollut ollut vaikutusta miehen käytökseen, tulisi vankeusrangaistus määrätä ehdottomana.

Mies valitti hoviin ja vaati rangaistuksen lieventämistä ehdolliseksi. Miehen mielestä käräjäoikeus oli antanut liiallista painoarvoa miehen aikaisemmalle rikollisuudelle.

Helsingin hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden rangaistusta, joka siten on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat