Kaivinkone käänteli kauhaa keskellä jalankulkijoita Helsingissä – Sitten paikalle osui poliisi

Kaivinkoneen kuljettaja sai kymmenen päiväsakkoa työskenneltyään kevyenliikenteenväylällä ilman asianmukaisia varotoimia.

Helsingin poliisi poliisiauton edessä.

| Päivitetty

Kaivinkoneen kuljettaja sai kyseenalaisen kunnian vastaanottaa kaikkien aikojen ensimmäisen sakon tieliikennelain pykälän numero 188 perusteella.

Vaikka itse pykälä, joka koskee työn tekemistä tiellä, on ollut laissa jo vuosien ajan, poliisien sakkokirjasta se on löytynyt vasta reilu kuukauden ajan.

Historiallisesta sakotuksesta kertoi Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein Twitter-tilillään.

Keskellä katua seisseellä ja työskennelleellä kaivinkoneella ei ollut liikenteenohjaajaa, opastusta, eikä aluetta rajattu asianmukaisilla heijastavilla aidoilla, Pasterstein kertoo. Videolta näkyy kuinka jalankulkijat ohittavat vieressään liikkuvan kauhan.

Siitä seurasi kuljettajalle kymmenen päiväsakkoa sekä työn keskeytys.

Kuljettajaa sakotettiin Postipuiston alueella Pasilassa, jossa on meneillään runsaasti rakennustöitä.

Tietyömaiden ongelmia Pasterstein kutsuu ”iänikuiseksi haasteeksi”.

”Sehän ei kuulu poliisille ollenkaan, jos tietyö kestää pitkään, mutta turvallisuusasiat meitä kiinnostavat. Meille on tärkeää, että työt toteutetaan lupien mukaisesti, ohjeistusta noudatetaan ja muut liikkujat pystyvät kulkemaan turvallisesti”, Pasterstein summaa.

Pastersteinin sosiaalisessa mediassa julkaisema tapaus oli omiaan vaarantamaan sivulliset.

”Sieltä voi esimerkiksi kauhasta pudota soraa ohikulkijoiden päälle”, Pasterstein sanoo.

Pastersteinin mukaan työmaiden tilapäiset liikennejärjestelyt ovat olleet viime vuodesta alkaen erityisen tarkkailun kohteena Helsingin poliisissa.

Tähän tehtävään on Pastersteinin mukaan nimetty kaksi asiaan vihkiytynyttä konstaapelia.

Yhteistyötä poliisi tekee Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön lupapalveluiden kanssa. Kaupungilla on mahdollisuus antaa määräyksiä ja ehtoja erilaisille työmaaluville, mutta vain poliisi voi sakottaa lain rikkomisesta.

Esimerkiksi kaivinkoneen kuljettajan sakottaminen on ollut mahdollista vasta muutaman kuukauden ajan. Teonkuvausta ei tätä aiemmin löytynyt poliisien sakkokäsikirjasta.

”Harva poliisi vielä tietää, että teonkuvaus on sinne ilmestynyt. Pyysimme poliisihallitusta lisäämään tämän käsikirjaan, jotta voisimme puuttua räikeisiin ongelmiin”, Pasterstein kertoo.

Pasterstein toivoo, että keväällä käynnistyvissä katutöissä otettaisiin huomioon liikenneturvallisuus: ohjeistettaisiin polkupyöräilijöitä asianmukaisesti, ei ajettaisi jalankulkijoita ajoradalle ja huolehdittaisiin myös siitä, että autoilijat pääsevät ohittamaan työt turvallisesti.

Lue lisää: Helsingin jättiremontissa alkavat tänään tositoimet

Lue lisää: Helsingin Kampissa alkaa meluisa katutyö

Lue lisää: Video näyttää, kuinka autoletka mateli Hämeentien pyörä­kaistalla – Poliisi: ”Aivan uusinta uutta”

Lue lisää: Helsingin liikenteessä oli ”historiallisen turvallinen” vuosi: Loukkaantuneiden määrä laski

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat