Mies laski vuosien ajan kuumaa vettä kodissaan Puna­vuoressa – Uskoi vesi­höyryn terveys­vaikutuksiin

Mies valutti tuntikausia kuumaa vettä hanasta ja aiheutti taloyhtiöön kymmenien tuhansien eurojen korjauslaskut.

Todistajat olivat havainneet punavuorelaisen miehen asunnossa normaalia runsaampaa veden juoksutusta.

| Päivitetty

Taloyhtiö nosti syytteen asukastaan vastaan, koska tämä juoksutti vuosien ajan kuumaa vettä asunnossaan Helsingin Punavuoressa.

Seitsemänkymppistä miestä syytettiin törkeästä vahingonteosta, joka ajoittui vuosien 2016 ja 2019 välille.

Syytteen mukaan miehen asunnossa valunut vesi aiheutti samassa vesilinjassa oleviin asuntoihin sekä ullakolle kosteus- ja mikrobivaurioita, joiden korjauskustannukset olivat lähes 59 000 euroa.

Sen lisäksi taloyhtiölle aiheutui syytteen mukaan yli 15 000 euron lisälasku lämpimän veden kulutuksen kasvusta.

Oikeudessa todistajana kuultu isännöitsijä kertoi, että taloyhtiön hallituksen kokouksissa oli toistuvasti käsitelty korkeaa vedenkulutusta. Asiasta tehtiin lopulta poliisille tutkintapyyntö.

Naapurit olivat havainneet, että miehen asunnossa viemärit kohisevat. Miehelle annettiin vuonna 2016 kirjallinen kehotus lopettaa vedenlaskeminen asunnossa.

Vuonna 2017 vedenkulutusta ryhdyttiin seuraamaan ja miehen asunnon viemärin alahaarasta tekemään mittauksia.

Kiinteistöhuollon työntekijä kertoi käyneensä asunnossa vuonna 2017 saatuaan ilmoituksen jatkuvasta veden juoksutuksesta. Työntekijä kertoi, että sekä keittiön että kylpyhuoneen hanoista oli valutettu kuumaa vettä. Huoneistossa oli vesihöyryä, mutta ei yhtään ihmistä.

Oikeudessa kirjallisena todisteena oli muun muassa excel-taulukko, jossa seurattiin vedenkulutusta päämittarin lukemasta sekä putkiston lämpökameroilla mitattuja tuloksia.

Miehen asunnon yläpuolella olevissa asunnoissa oli kosteuden aiheuttamia vaurioita, samoin kerrostalon ullakolla.

Miehen asunnossa suoritetun kuntotutkimuksen perusteella huoneilma oli huoneistossa normaalia kosteampi ja tunkkainen. Mikrobikasvustoa oli useammassa paikassa asuntoa, erityisesti kylpyhuoneessa.

Asunnon pintamateriaalivaurioiden nähtiin johtuvan liian suuresta sisäilman kosteudesta.

Lausunnon johtopäätös oli, että jos kuumaa vettä valutetaan viemäriin pitkiä aikoja, ehtii veden ja vesihöyryn lämpöenergia siirtyä viemärirakenteeseen sitä lämmittäen.

Mies kiisti syytteen. Omien sanojensa mukaan hän ei käyttänyt vettä poikkeavalla tavalla.

Mies kertoi, että hänen lapsensa oli vieraillut usein asunnossa ja tehnyt erilaisia kemiallisia kokeita ystäviensä kanssa. Miehen mukaan lapset saattoivat sulkeutua kylpyhuoneeseen koko päiväksi.

Sen lisäksi mies kertoi, että välillä asunnossa vieraili nainen, joka oli erityisen tarkka hygieniastaan.

Huoneiston kosteaa sisäilmaa mies selitti ilmankostuttimilla. Miehen mukaan lapset olivat niistä kiinnostuneita ja kokeilivat kostuttimissa erilaisia nesteitä.

Mies itse uskoi, että korkea ilmankosteus on hyväksi terveydelle.

Mies itse oli kieltänyt huoltoyhtiötä käymästä asunnossa. Hän epäili, etteivät mikrobeja sisältäneet näytteet olleet todellisuudessa hänen asunnostaan. Taloyhtiöllä oli miehen mielestä liiketaloudellinen intressi liioitella havaintoja.

Helsingin käräjäoikeus joutui ratkaisemaan, onko mies aiheuttanut syytteessä eritellyt vahingot.

Käräjäoikeus katsoi, että vedenkulutus oli vuosina 2016–2017 ollut korkeammalla kuin aiempina vuosina. Todistajat olivat havainneet miehen asunnossa veden juoksutusta.

Käräjäoikeudelle ei jäänyt epäilyä siitä, etteikö juuri miehen asunnossa olisi juoksutettu vettä.

Käräjäoikeus totesi, että jo yleisen elämänkokemuksen perusteella miehen on täytynyt pitää kosteusvaurioita varsin todennäköisenä seurauksena kuuman veden juoksuttamisesta.

Miestä ei kuitenkaan voitu tuomita oman omaisuutensa vahingoittamisesta. Muiden asuntojen ja ullakon osalta katsottiin, ettei mies voinut pitää oman huoneistonsa ulkopuolisia vaurioita todennäköisinä. Sen vuoksi syyte törkeästä vahingonteosta hylättiin.

Vaikka syyte hylättiin, mies joutui maksamaan taloyhtiölle yli 42 000 euroa vahingonkorvauksia.

Helsingin hovioikeus vahvisti myöhemmin sovinnon, joka korvasi käräjäoikeuden tuomion. Sovinnossa mies määrättiin maksamaan pelkästään hieman yli 15 000 euroa ylimääräisestä vedenkulutuksesta taloyhtiölle.

Lue lisää: Asukas kieltäytyi luopumasta kellarikomerostaan asuintalossa Etu-Töölössä ja vei asian oikeuteen

Lue lisää: Asukkaat närkästyivät vaeltaviin turisteihin talossaan Helsingissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat