”Kaasukuningatar” ja tämän mies tuomittiin terveys­rikoksista: Pyörittivät ilokaasukauppaa

Pariskunta tuomittiin terveysrikoksesta, sillä ilokaasua ostettiin päihteeksi. Oikeuden mukaan toiminta oli tietoista.

Ilokaasua käytetään toisinaan päihtymistarkoitukseen.

Nelikymppinen mies ja tämän kolmekymppinen naisystävä pyörittivät vuosien ajan ilokaasubisnestä verkossa sekä Punavuoressa sijaitsevassa myymälässä.

Pariskunta sekä yrityksessä myyjänä työskennellyt nainen tuomittiin terveysrikoksista.

Mies oli perustanut ilokaasua myyvän yrityksen vuonna 2013. Pian sen jälkeen hän sai ensimmäisen yhteydenoton Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Tukes lähetti tuolloin miehelle selvityspyynnön siitä, kuinka yrityksessä varmistettiin ettei tuotteita myydä alaikäisille, eikä niitä käytettäisiin päihtymistarkoituksessa.

Päihteenä käytettynä ilokaasu aiheuttaa tukehtumis- ja tajuttomuusriskin. Ilokaasu voi aiheuttaa myös pahoinvointia, huimausta ja aistiharhoja.

Yritys ei kysynyt verkkokaupassa asiakkaiden ikää. Tilaajan piti vain rastita ruutu, jossa hän kertoi olevansa täysi-ikäinen.

Tukes lähetti yritykselle uuden selvityspyynnön vuonna 2017. Tukes puuttui yrityksen toimintaan, koska verkkokaupan sivulla oli havaittavissa viitteitä ilokaasun myynnistä päihdekäyttöön.

Tukes ei myöskään pitänyt uskottavana, että esimerkiksi 1 600 patruunan myyntipakkaus olisi tarkoitettu elintarvikekäyttöön. Ilokaasua käytettään esimerkiksi kerman vaahdottamiseen.

Lopulta Tukes kielsi yritykseltä myynnin uhkasakon voimin, koska yritys ei vastannut selvityspyyntöön.

Syyttäjä syytti pariskuntaa siitä, että he luovuttivat ilokaasua lukuisille yksityishenkilöille, vaikka oli syytä epäillä, että ilokaasua ostettiin päihtymistarkoitukseen tai käytettiin muutoin väärin siten, että se aiheutti vaaraa terveydelle.

Rikoksen ajankohdaksi arvioitiin yli 2,5 vuoden ajanjakso vuosien 2017 ja 2019 välillä.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteen.

Esimerkiksi nainen kertoi vain auttaneensa poikaystäväänsä tämän yritystoiminnassa. Toisaalta hän kutsui itseään pariskunnan välisessä viestinvaihdossa ”kaasukuningattareksi”.

Pariskunnan välistä viestinvaihtoa käytiin läpi oikeudessa laajemminkin kun arvioitiin, kuinka hyvin pariskunta tiesi siitä, mihin käyttöön asiakkaat ilokaasua tilasivat.

Viestinnästä kävi muun muassa ilmi, että juhlapyhien kuten vapun ja juhannuksen aikaan asiakkaita oli odotettavissa enemmän. Nainen viestitti kumppanilleen toivovansa, että ”jauhot vaihtuu kermaan”.

Eräässä viestissä mies myös totesi, että Tukesin uhkasakon voi kuitata muutaman kuukauden myyntituloilla.

Mies oli myös todennut vuonna 2017 lehtihaastattelussa, ettei yritys tee itselleen ongelmaa siitä, miten asiakkaiden ikä tarkastetaan eikä yritys kysele miten tuotetta käytetään.

Oikeudessa kuultiin myös asiakkaita, jotka olivat käyttäneet ilokaasua päihtymistarkoitukseen.

Myös Punavuoressa yrityksen läheisyydessä asunut naapuri kertoi, että alueella oli runsaasti tyhjiä kapseleita ja ilmapalloja sekä ilokaasukapseleiden julkista käyttöä.

Myymälätilan talonmies kertoi oikeudessa myös tyhjistä ampulleista.

Asiakkaiden keskimääräinen kertaostos oli 150 kapselia. Se riittää noin 30 kermalitran vaahdottamiseen. Suurin osa asiakkaista oli yksityishenkilöitä, jotka tilasivat suuria määriä ja useita kertoja. Monet käyttivät kapseleita jo yrityksen liiketilassa.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että miehen toiminta ei ollut pelkästään törkeän huolimatonta vaan täysin tahallista, sillä yrityksen liikeideana oli johtopäätösten perusteella juuri viihdekäyttöön myynti.

Vuonna 1975 syntynyt mies tuomittiin terveysrikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Myös miehen tyttöystävä todettiin syylliseksi terveysrikokseen, vaikka hän oli viestien perusteella välillä ilmaissut huolensa niistä asiakkaista, jotka olivat ilokaasun ongelmakäyttäjiä.

Vuonna 1985 syntynyt nainen tuomittiin terveysrikoksesta 75 päiväsakon rangaistukseen.

Vuonna 1991 syntynyt myyjä sai samasta rikoksesta 25 päiväsakon rangaistuksen.

Yrityksen lähes 10 000 ilokaasuampullia määrättiin valtiolle menetettäväksi.

Tuomiosta valitettiin Helsingin hovioikeuteen. Naisen osalta tuomio ei muuttunut.

Miehen tuomio aleni 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen, sillä hovioikeus piti käräjäoikeuden rangaistusta liian ankarana.

Hovioikeus määräsi myös ilokaasuampullit palautettavaksi takaisin yritykselle, sillä niiden hallussapito ei ole rangaistavaa eivätkä ne itsessään ole terveydelle haitallisia.

Lue lisää: Nuorison keskuudessa Helsingissä leviää jälleen uusi muoti: Ilokaasun päihdekäyttö

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat