Helsinki maksaa lääkäri­käynneistä enemmän yksityisille, koska omille terveys­asemille on pitkät odotusajat

Helsinki päätti nostaa palvelusetelien arvoa, koska kaupungin terveysasemille pääsyä saa odottaa liki 40 päivää.

Helsinkiläisiä odottamassa pääsyä Kivelän terveysasemalla joulukuussa.

| Päivitetty

Helsinki nostaa terveysasemien lääkäripalveluista maksettavan palvelusetelin arvoa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan tiistaina.

Yksityinen palveluntuottaja saa esimerkiksi yleislääkärin vastaanotosta toukokuusta alkaen 72 euroa, kun nykyisin maksetaan 67 euroa.

Kaupunkilaiselle tällainen käynti on ilmainen, koska lääkärin vastaanotot terveysasemilla ovat Helsingissä ilmaisia.

Valikoimaan lisättiin samalla kaksi sellaista palveluseteliä, joissa helsinkiläinen maksaa itse osan käynnistä. Nämä ovat ajokorttitodistus ja T-todistus, joka tarkoittaa lääkärin lausuntoa terveydentilasta esimerkiksi erilaisten etuuksien hakemista varten.

Setelien arvojen nostamista perusteltiin poliitikoille sillä, että palvelujen tuottaminen maksaa nyt yksityisille enemmän kuin aiemmin. Jos hintoja ei nostettaisi, yksityiset lääkäriketjut eivät viranhaltijoiden arvion mukaan tarttuisi kaupungin tarjoukseen niin aktiivisesti kuin kaupungilla on tarve.

Poliitikoille annetussa esityksessä palvelusetelin tarpeellisuutta perusteltiin myös sillä, että jos yksinkertaiset asiat pystyttäisiin hoitamaan palveluseteleillä, terveysasemat voisivat antaa enemmän vaikeammin sairaille tai monia erilaisia palveluita tarvitseville kaupunkilaisille.

Viime vuonna yleislääkärin vastaanoton palvelusetelejä käytettiin Helsingissä yli 12 000 kertaa, mikä maksoi Helsingille 936 000 euroa.

Kaupungin terveysasemilla kiireetöntä aikaa saa edelleen odottaa keskimäärin yli kuukauden. Maaliskuun alussa tätä mittaava T3 oli koko Helsingissä 38 päivää.

Hoitotakuu tiukentuu koko Suomessa tänä vuonna. Syyskuussa kiireettömässä asiassa lääkäriin pitäisi päästä kahdessa viikossa, marraskuusta 2024 alkaen seitsemässä päivässä.

Oikaisu 29.3.2023 kello 22.21: Viime vuonna yleislääkärin vastaanoton palvelusetelejä käytettiin Helsingissä yli 12 000 kertaa, ei 120 000 kertaa, kuten tekstissä aluksi virheellisesti luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat