HSL päättää tiistaina, onko lipunhinta koko seudulla sama

Esitys tasatariffista on herättänyt vastustusta Helsingissä, koska taksat nousisivat.

Helsingin seudun liikenne päättää tiistaina uudesta matkalippujen hintajärjestelmästä.

Helsingin seudun joukkoliikenteen (HSL) hallitus ratkaisee tiistaina, millainen matkalippujen hintajärjestelmä on käytössä ensi vuonna.

Nykyisen vyöhykemallin korvaajaksi toimitusjohtaja Mika Nykänen esittää tasatariffia, jolloin koko yhdeksän jäsenkunnan alueella lipunhinta olisi sama. Esimerkiksi joukkoliikennematka Siuntiosta Helsingin keskustaan maksaisi yhtä paljon kuin parin pysäkinvälin raitiovaunumatka.

HSL selvitti myös matkan pituuteen perustuvaa mallia, mutta siihen ei ole teknisiä valmiuksia. Tasatariffia perusteellaan muun muassa sillä, että se houkuttelisi eniten uusia matkustajia joukkoliikenteen pariin.

Tasatariffilla on kannatusta etenkin Espoossa ja Vantaalla, missä nykyisten B- ja C-vyöhykkeiden raja jakaa kaupungit kahtia. Esimerkiksi Myyrmäki ja Matinkylä ovat AB-vyöhykkeellä, mutta Tikkurila ja Espoonlahti ovat C-vyöhykkeellä.

Nykyisen vyöhykemallin muokkauksella, esimerkiksi vyöhykkeitä yhdistelemällä, ei HSL:n valmistelun mukaan saavuteta sellaisia etuja kuin tasahinnoittelulla.

HSL:n uusien laskelmien mukaan tasatariffissa vuonna 2024 koko alueen kattava kertalippu voisi olla 3,50 euroa ja kausilippu 74,90 euroa. HSL:n sovelluksessa jatkuvan säästötilauksen hinta voisi olla 62,40 euroa 30 vuorokauden jaksolla.

Jos vanha vyöhykejärjestelmä pysyy, kertalipun hinta voisi nousta AB- ja BC-vyöhykkeillä tämänhetkisestä 3,10 eurosta ehkä 3,30 euroon ja 30 vuorokauden kausilipun 70,60 eurosta 73,50 euroon. Jatkuvan säästötilauksen hinta HSL:n sovelluksessa olisi edullisempi.

Tiistaina ei päätetä lipunhinnoista, vaan hinnoitteluperiaatteista. Tarkat taksat päätetään ensi syksynä budjettikäsittelyn yhteydessä.

Jo nyt tiedetään, että hintoihin kohdistuu korotuspaineita, koska maan hallituksen päättämä määräaikainen arvonlisäveron alennus poistuu ja kustannukset ovat nousseet.

HSL on jyvittänyt arvonlisäveron alennuksen koko tämän vuoden taksoihin, vaikka määräaikainen alennus päättyy huhtikuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat