Poikajoukko nousi ratikkaan Helsingissä ja alkoi hakata tuntematonta miestä

Kolme teiniä ryöstivät tuntemattomalta mieheltä rannekellon, kaulakorun ja takin raitiovaunumatkan aikana.

Tapauksia käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Kolme 15-vuotiasta hyppäsi raitiovaunun kyytiin ja alkoi häiriköidä tuntematonta miestä. Kaoottiseksi kuvailtu tilanne päättyi siihen, että kolmikko vei mieheltä kellon, korun ja talvitakin.

Rikos tapahtui lokakuussa 2021.

Uhri ei tuntenut poikia entuudestaan. Omien sanojensa mukaan uhri oli ollut pää alaspäin, jottei hänelle tulisi ongelmia. Raitiovaunun valvontakameratallenteen perusteella uhri on istunut kyyryssä, eikä ottanut kontaktia kolmikkoon.

Ensimmäiseksi uhrin luo meni vanhin pojista. Poika kutsui kaverinsa paikalle, ja yhdessä he ensin veivät mieheltä rannekellon kädestä ja sen jälkeen kaulakorun kaulasta.

Uhri uhattiin ”hakata paskaksi”.

Yksi pojista poistui kellon kanssa paikalta. Oikeudessa poika kertoi, ettei päihtymystilansa takia muistanut, miten kello oli hänelle päätynyt. Hän muisti sanoneensa uhrille, että tällä on hieno kello, mutta kielsi käyttäneensä väkivaltaa tai uhanneensa sillä.

Uhrin luokse jääneet pojat löivät tätä päähän. Samalla vanhin pojista piti uhrista kiinni. Vanhin pojista yrittää repiä uhrilta tämän North Face-merkkisen takin. Lopulta uhri antoi takin pojalle.

Tilanne päättyi, kun sivullinen matkustaja tuli väliin tilanteeseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi toisen vuonna 2006 syntyneistä pojista nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä 40 päiväsakon rangaistukseen.

Toinen vuonna 2006 poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä varkaudesta 40 päiväsakon rangaistukseen.

Vanhin, vuonna 2005 syntynyt poika, oli tuomittu vuoden 2021 kesäkuussa vuoden nuorisorangaistukseen. Hän oli syyllistynyt kahteen väkivaltarikokseen, joista toista kuvaillaan oikeuden asiakirjoissa erityisen vakavaksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pojan neljän kuukauden nuorisorangaistukseen. Nuorisorangaistus koostuu valvonnasta, sosiaalista toimintakykyä edistävistä tehtävistä ja ohjelmista sekä työelämään että työhön perehtymisestä.

Syyttäjä valitti tuomiosta hoviin. Hän vaati tekijöille kovempia rangaistuksia.

Nuorempien poikien osalta tuomiota ei muutettu.

Sen sijaan vanhimman pojan rangaistusta lievennettiin hovioikeudessa.

Helsingin hovioikeus katsoi, että vanhimman pojan henkilökohtaiset olosuhteet olivat kehittyneet myönteiseen suuntaan. Hovioikeus piti neljän kuukauden ehdollista vankeutta nuorisorangaistusta tarkoituksenmukaisempana seurauksena pojalle.

Lue lisää: Teinille vuosia vankeutta törkeistä ryöstöistä, nuorin uhri 12-vuotias

Lue lisää: Länsi-Uudenmaan poliisi varoittaa lasten rikoskierteestä: Aikuiset kävelevät usein ohi

Lue lisää: Ryöstöjen määrä kasvoi rajusti – Poliisi ymmällään ilmiön edessä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat