Hus etsii perheitä, joiden lapsia voitaisiin lähettää leikattavaksi ulkomaille

Husin Jari Petäjän mukaan potilaat lennätetään reittikoneella ja kustannukset ovat samaa luokkaa kuin kotimaassa.

Uusi lastensairaala Helsingin Meilahdessa.

Hus-yhtymä etsii perheitä, joiden lapsia voidaan lähettää leikattavaksi ulkomaille. Syynä on hoitajapula, jonka takia sydänleikkausta odottavien lasten pääsy hoitoon on viivästynyt.

Hus kertoi maanantaina iltapäivällä lähettäneensä ensimmäiset kirjeet, joissa se tiedustelee perheiden halukkuutta lähteä leikattavaksi Tanskan Kööpenhaminaan. Myöhemmin leikkaus voi tulla mahdolliseksi myös Ruotsin Göteborgissa.

Lukuisten lasten hoito ei ole nyt toteutunut lakisääteisesti Suomessa.

Uudessa lastensairaalassa on parhaillaan jonossa 85 sydänlasta. Heistä 35 leikkauspotilasta on jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.

Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa tarjotaan lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa mutta ei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus.

Husin tiedotteen mukaan kaikissa Pohjoismaissa on yhtenevät hoitomenetelmät lasten sydänleikkauksille ja erinomaiset hoitotulokset.

Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä Husista kertoi HS:lle tekstiviestitse lentokoneesta, että lapset lennätetään ulkomaille reittikoneella ja kustannukset leikattavalle ovat samaa luokkaa kuin kotimaassa.

Millaiset kustannukset järjestelystä koituu Husille?

”Potilaan kotihyvinvointialue päätyy lopulta maksamaan suunnilleen saman hinnan kuin jos leikkaus olisi Husissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat