Helsingin seudun joukkoliikenteessä säilyy vastakin nykyinen vyöhykemalli.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus kaatoi vyöhykemallin vaihtoehtona olleen tasatariffin tiistaina. Päätös syntyi äänin 8–6.
Tasatariffi tarkoittaa, että kaikilla matkustajilla olisi sama lipunhinta alueesta riippumatta.
Lipunhinta olisi siis ollut sama HSL:n yhdeksän jäsenkunnan alueella. Esimerkiksi junamatka Keravalta Helsinkiin olisi maksanut yhtä paljon kuin lyhyt raitiovaunumatka Helsingin keskustassa.
Yhteistä lipunhintaa perusteltiin sillä, että se olisi lisännyt jonkin verran joukkoliikennematkoja koko joukkoliikennetasolla.
Samalla se olisi todennäköisesti vähentänyt joukkoliikennematkoja A- ja B-vyöhykkeillä eli käytännössä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, sanoi HSL:n hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula (kok) kokouksen jälkeen HS:lle.
”Kun ottaa huomioon, että näillä alueilla tehdään useilla sadoilla miljoonilla euroilla investointeja joukkoliikenneinfraan, en itse pystynyt näkemään järkevänä, että heikennämme joukkoliikenteen houkuttelevuutta siellä.”
Lippujen hinnoittelusta HSL ei nyt päättänyt. Vyöhykemallin ohella lipputuotteet säilyvät nykyisellään.
Tasatariffi olisi myös lisännyt joukkoliikenteen kustannuksia joissakin kunnissa. Joukkoliikenteen kustannukset jaetaan veronmaksajien ja lipunostajien välillä jäsenkunnittain.
”Kun kehyskunnissa lippujen hinnat olisivat tasatariffin myötä laskeneet, se olisi johtanut siihen, että kuntaosuus olisi kasvanut merkittävästi, joissakin kunnissa useilla kymmenillä prosenteilla.”