Poliitikot haluavat luopua Leninin­puiston nimestä, vaikka virkamiehet ovat säilyttämisen kannalla

Kaupunkiympäristölautakunta oli Lenininpuiston nimen vaihtamisen kannalla. Palautusehdotuksessa todetaan, että ”Leninin hirmutekojen ja Venäjän laajentuneen kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan takia puisto tulee nimetä uudelleen”.

Lenininpuiston nimeä on haluttu muuttaa aiemminkin.

Kysymys Lenininpuiston uudelleen nimeämisestä palautuu valmisteluun, Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti tiistaina.

Valtuutettu Otto Meri (kok) ja 24 muuta valtuutettua jättivät viime marraskuussa valtuustoaloitteen, jossa esitettiin puiston nimeämistä uudelleen.

Viranhaltijoiden kaupunginhallitukselle valmisteleman päätösesityksen mukaan Alppiharjussa sijaitsevan puiston nimeä ei ole syytä muuttaa. Kaupunki­ympäristölautakunta kuitenkin äänesti esityksen kumoon äänin 7–6.

Palautusehdotuksessa todetaan, että ”Leninin hirmutekojen ja Venäjän laajentuneen kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan takia puisto tulee nimetä uudelleen”.

Lisäksi uuden nimen valmistelussa pitää lautakunnan mukaan ottaa huomioon se, että naiset ovat aliedustettuja henkilöiden mukaan nimetyissä Helsingin kaupungin julkisissa paikoissa.

Lausuntoesityksen valmistelijat vetosivat esityksessään Lenininpuiston nimen säilyttämisestä muun muassa nimen vakiintuneisuuteen sekä sen kulttuuri- ja aatehistorialliseen arvoon.

”Tässä hetkessä hankalaltakin tuntuvan kaavanimen säilyttäminen ja sen taustojen tunteminen lisää ymmärrystä nimeämishetkeä, nimenantoperusteita ja niitä ihmisiä kohtaan, jotka nimen aikanaan ovat antaneet”, esityksessä todettiin.

LENININPUISTON nimestä Helsingin Alppilassa on keskusteltu kriittisesti aiemminkin.

Asia oli esillä viimeksi keväällä 2018, kun silloiset sinisten kaupunginvaltuutetut Sampo Terho ja Jussi Niinistö tekivät aloitteen puiston nimen muuttamisesta. Nimenmuutos kaatui kaupunginvaltuustossa.

Lenininpuisto sai nimensä Helsingin poliitikkojen päätöksellä huhtikuussa 1970. Puisto oli aiemmin ollut nimeämätön kallioalue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat