Poliisi: Näin Helsingin Vesalan koulu­puukotuksen tapahtumat etenivät

Puukotus tapahtui poliisin mukaan kotitaloustunnilla.

| Päivitetty

Vesalan koulun puukotuksesta epäilty tyttö suunnitteli tekoaan etukäteen, Helsingin poliisi tiedottaa. Puukotustapauksen esitutkinta on valmis.

Poliisi epäili 13-vuotiasta tyttöä tapon yrityksestä. Epäilty iski 14-vuotiasta poikaa kerran isolla keittiöveitsellä kylkeen.

Uhrin vammat olivat hengenvaarallisia, mutta hän on toipumassa. Poliisin mukaan uhri on jo päässyt sairaalahoidosta.

Puukotus tapahtui 8. maaliskuuta kotitaloustunnilla, jossa oli paikalla toistakymmentä oppilasta. Poliisi epäilee, että puukotuksessa käytetty veitsi oli peräisin kotitalousluokan laatikosta.

Epäilty oli poliisin mukaan miettinyt puukotusta ”jo jonkin aikaa.”

Tyttö oli kirjoittanut netissä kiinnostuksestaan puukottaa joku, jotta pääsisi laitokseen tai vankilaan. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forssin mukaan kirjoitus on tehty tämän vuoden puolella. Forssin mukaan tekijä oli suunnitellut tekoa muutaman kuukauden ajan.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan selvinnyt, että tyttö oli aluksi pohtinut erään toisen luokkalaisensa puukotusta. Poliisin mukaan epäilty kuitenkin muutti mieltään tunnilla.

Puukotus tapahtui poliisin mukaan täysin yllättäen. Sitä ei edeltänyt riitatilanne, eikä poliisin tiedossa ole, että epäillyllä olisi ollut riitaa uhrin tai kenenkään muun kanssa.

Esitutkinnassa ei myöskään tullut ilmi viitteitä koulukiusaamisesta. Forssin mukaan teon todellisen motiivin ”tietää vain henkilö itse”.

Epäillyn tapon yrityksen tutkinta ei etene syyttäjälle tai käräjäoikeuteen, koska epäilty on alle 15-vuotias, eikä siten ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Poliisin mukaan sosiaaliviranomaiset vastaavat jatkotoimista.

Valmistunut esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävä.

Forssin mukaan kouluista tulee poliisille ilmoituksia väkivallasta päivittäin. Koulupuukotuksen kaltaista erittäin vakavaa väkivaltaa puukotus on kuitenkin harvinainen tapaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat